Do góry

Desery Przepis na:

Pączki koreańskie

Pączki koreańskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 741

Dodano:

Odsłon: 546

Pyszne, zakręcone pączki, obtoczone w cukrze z cynamonem.

Składniki

  • 3 szklanki maki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 40 g. masła
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8g.)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Do obtoczenia pączków:
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Dodatkowo:
  • 1 litr oleju
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło roztopić w rondelku
    Wyłączyć palnik. Wlać mleko, dodać cukier, sól i jajko. Wymieszać i wsypać drożdże
    Ponownie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.

  2. Do miski wsypać mąkę i wlać zawartość rondelka.
    Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto jeszcze raz krótko
    zagnieść. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 30-40 minut.

  3. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnice podsypaną mąką. Ponownie chwilę zagnieść.
    Podzielić na 16 mniej więcej równych części.
    Z każdej części zrobić kulkę.

  4. Następnie z każdej kulki uformować wałek, długości około 30 cm Wałek zrolować dłońmi. Położyć dłonie na końcach i wykonywać ruchy w przeciwnych
    kierunkach. Jedną dłonią do siebie, a druga od siebie.

  5. Następnie złączyć oba końce nad blatem. Pączek sam zacznie się zwijać. Teraz możemy go okręcić w tym kierunku w którym się zwija, jeszcze dwa, trzy razy.
    Ważne jest, żeby dobrze skleić końce, ponieważ podczas smażenia, mogłyby się rozkleić.

  6. Kiedy wszystkie pączki miałam już skręcone, pierwsze osiem które zrobiłam, przewróciłam na druga stronę, żeby z obu stron równo urosły. Przykryłam ściereczką.
    Przygotowałam patelnie z olejem. Kiedy olej się podgrzewał, przełożyłam druga część pączków. Smażenie zaczęłam od tych, które wcześniej przełożyłam, a te późniejsze spokojnie sobie rosły.

  7. Pączki smażyć w głębokim tłuszczu, po 2-3 minuty z każdej strony, na nie wielkim gazie.

  8. Do miseczki wsypać cukier i cynamon. Wymieszać.
    Gotowe pączki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze z cynamonem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń