Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, zakręcone pączki, obtoczone w cukrze z cynamonem.
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1962
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2541
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 477
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52610
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 574
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1962
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2541
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 477
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52610
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 574
Składniki
Masło roztopić w rondelku Wyłączyć palnik. Wlać mleko, dodać cukier, sól i jajko. Wymieszać i wsypać drożdże Ponownie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
Do miski wsypać mąkę i wlać zawartość rondelka. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto jeszcze raz krótko zagnieść. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 30-40 minut.
Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnice podsypaną mąką. Ponownie chwilę zagnieść. Podzielić na 16 mniej więcej równych części. Z każdej części zrobić kulkę.
Następnie z każdej kulki uformować wałek, długości około 30 cm Wałek zrolować dłońmi. Położyć dłonie na końcach i wykonywać ruchy w przeciwnych kierunkach. Jedną dłonią do siebie, a druga od siebie.
Następnie złączyć oba końce nad blatem. Pączek sam zacznie się zwijać. Teraz możemy go okręcić w tym kierunku w którym się zwija, jeszcze dwa, trzy razy. Ważne jest, żeby dobrze skleić końce, ponieważ podczas smażenia, mogłyby się rozkleić.
Kiedy wszystkie pączki miałam już skręcone, pierwsze osiem które zrobiłam, przewróciłam na druga stronę, żeby z obu stron równo urosły. Przykryłam ściereczką. Przygotowałam patelnie z olejem. Kiedy olej się podgrzewał, przełożyłam druga część pączków. Smażenie zaczęłam od tych, które wcześniej przełożyłam, a te późniejsze spokojnie sobie rosły.
Pączki smażyć w głębokim tłuszczu, po 2-3 minuty z każdej strony, na nie wielkim gazie.
Do miseczki wsypać cukier i cynamon. Wymieszać. Gotowe pączki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze z cynamonem.