Do góry

Desery Przepis na:

Pączki na ziemniakach nadziane budyniem

Pączki na ziemniakach nadziane budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 4164

Pączki z dodatkiem gotowanych ziemniaków nadają delikatności i przedłużają świeżość.

Składniki

  • 40 dag ugotowanych ziemniaków
  • 60 dag mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/3 kostki stopionego masła
  • 2 łyżki alkoholu
  • Nadzienie:
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • budyń waniliowy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka masła
  • Oraz:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do ciepłego mleka kruszymy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i mieszamy. Dodajemy parę łyżek mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sprasowane lub zmielone ziemniaki oraz pozostałe składniki, na końcu wlewamy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto zagniatamy i dzielimy na pół. Wykrawamy kółka aż do wyczerpania ciasta. Odstawiamy do napuszenia.

    W tym czasie gotujemy budyń, pod koniec gotowania dodajemy masło. Mieszamy, przekładamy na talerz żeby wystygł, przykrywamy folią i odstawiamy.

    Wyrośnięte pączki smażymy na średnim ogniu z obu stron, odsączamy na ręczniku papierowym.

    Budyń przekładamy do rękawa cukierniczego, nadziewamy nasze pączki.
    Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

  2. Pączki można również przekroić na pół i nadziać budyniem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń