Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy przepis na pączki, które tym razem nadziałam masą krówkową. Polecam są leciutkie, puszyste i wyśmienite.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 716
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22740
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15104
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4836
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45334
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 716
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22740
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15104
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4836
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45334
Składniki
Z drożdży, łyżki cukru, odrobiny mleka i mąki robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiewamy mąkę, topimy tłuszcz. Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Gdy drożdże podrosną dajemy je do miski razem z jajami, ciepłym tłuszczem, wlewamy alkohol. Powoli zagniatamy ciasto, dolewamy tyle mleka żeby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do ręki, Jeśli jest taka potrzeba dosypujemy mąkę. Chwilę wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm, szklanką wykrawamy kółka. Wykładamy na podsypaną mąką deseczkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. (Na zdjęciu gotowe pączki do smażenia) W płaskim naczyniu rozgrzewamy dobrze tłuszcz.Przekładamy na średni palnik i powoli smażymy pod przykryciem do zarumienienia pączka. Obracamy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia. Masę krówkową przekładamy do rękawa cukierniczego z metalową końcówką. Nadziewamy jeszcze gorące pączki. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Pączki można również nadziać marmoladą, kremem czekoladowym lub budyniem :)