Do góry

Desery Przepis na:

Pączki nadziane masą krówkową

Pączki nadziane masą krówkową

Autor:

Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 1469

Dodano:

Odsłon: 7898

Łatwy przepis na pączki, które tym razem nadziałam masą krówkową. Polecam są leciutkie, puszyste i wyśmienite.

Składniki

  • Na ok. 20 sztuk
  • 0,5 kg mąki
  • 5 dag cukru
  • 2 całe jajka
  • 7,5 dag masła
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego
  • ok. szklanki ciepłego mleka
  • 3,5 dag świeżych drożdży
  • 1-2 łyżki wódki
  • 3-4 łyżki masy krówkowej do nadziewania
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pączki nadziane masą krówkową

Przygotowanie

  1. Z drożdży, łyżki cukru, odrobiny mleka i mąki robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

    Do dużej miski przesiewamy mąkę, topimy tłuszcz. Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do białości.

    Gdy drożdże podrosną dajemy je do miski razem z jajami, ciepłym tłuszczem, wlewamy alkohol. Powoli zagniatamy ciasto, dolewamy tyle mleka żeby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do ręki, Jeśli jest taka potrzeba dosypujemy mąkę. Chwilę wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką aż podwoi swoją objętość.


    Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm, szklanką wykrawamy kółka. Wykładamy na podsypaną mąką deseczkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. (Na zdjęciu gotowe pączki do smażenia)

    W płaskim naczyniu rozgrzewamy dobrze tłuszcz.Przekładamy na średni palnik i powoli smażymy pod przykryciem do zarumienienia pączka. Obracamy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia.

    Masę krówkową przekładamy do rękawa cukierniczego z metalową końcówką. Nadziewamy jeszcze gorące pączki.

    Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.


  2. Pączki można również nadziać marmoladą, kremem czekoladowym lub budyniem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń