Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z lepszych przepisów jakie miałam okazję wypróbować. Ten łamiący mit, że w pączkach najważniejsze są żółtka. Sam sposób wykonania ciasta podpatrzony u Babuni, która zawsze żółtka ucierała z cukrem przed dodaniem ich do ciasta.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9971
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8994
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6370
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9971
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8994
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6370
Składniki
Z drożdży, odrobiny mleka i łyżki cukru robimy zaczyn i zostawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka, 1 całe jajko ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, jajka i wyrabiamy. Gdy ciasto będzie jednolite dodajemy spirytus i przestudzoną margarynę, Wyrabiamy ( w razie konieczności dodajemy mąki). Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia ( i tu ciężko określić czas). Po wyrośnięciu krótko wyrabiamy i formujemy pączki nadziewając je ulubioną konfiturą, I znowu zostawiamy do czasu, aż pączusie wyrosną :). Ja zawsze smażę pączki "na" smalcu a do smażenie dodaje 3-4 kawałki ziemniaka (pokrojone jak na frytki ;)).