Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak wiem, wiem już po tłustym czwartku, ale cóż ja w tym roku działam z lekkim opóźnieniem tak więc u mnie pączki w poście. Delikatne i puszyste małe pączusie, bo akurat takie zrobiłam. Z podanych składników wychodzi około 25-26 pączków, stanowczo za mało. Najlepsze jakie do tej pory zrobiłam, choć początkowo miałam wątpliwości co do konsystencji ciasta, bo było bardzo rzadkie, ale takie ma być.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 19589
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1049
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4361
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1056
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1238
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4244
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 19589
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1049
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4361
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1056
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1238
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4244
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Do mleka z drożdżami dodajemy 5 kopiastych łyżek mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i startą skórką cytryny. Do utartych żółtek dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę mąki, roztopione i sklarowane masło(czyli masło roztapiamy i łyżką z wierzchu ściągamy piankę). Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość wówczas wyjmujemy je na blat podsypany mąką. Lekko wyrabiamy podsypując mąką i rozwałkujemy na placek grubości 1 cm. Szklanką wycinamy pączki.
Ja paczki piekłam we frytkownicy nagrzanej do 180'C bez koszyczka i piekłam po 6-7 pączków z każdej strony po 4 minuty. Pączki po usmażeniu wyjmujemy na talerz wyłożony papierem ręcznikowym. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy stopniowo wodę tak aby konsystencja lukru była taka jak gęstej śmietany. Pączki jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą. I zaraz po nadzianiu maczamy je z jednej strony w lukrze i odkładamy metalowy ruszt. Smacznego !!!