Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak wiem, wiem już po tłustym czwartku, ale cóż ja w tym roku działam z lekkim opóźnieniem tak więc u mnie pączki w poście. Delikatne i puszyste małe pączusie, bo akurat takie zrobiłam. Z podanych składników wychodzi około 25-26 pączków, stanowczo za mało. Najlepsze jakie do tej pory zrobiłam, choć początkowo miałam wątpliwości co do konsystencji ciasta, bo było bardzo rzadkie, ale takie ma być.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5362
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 830
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 157
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5362
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 830
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 157
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Do mleka z drożdżami dodajemy 5 kopiastych łyżek mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i startą skórką cytryny. Do utartych żółtek dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę mąki, roztopione i sklarowane masło(czyli masło roztapiamy i łyżką z wierzchu ściągamy piankę). Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość wówczas wyjmujemy je na blat podsypany mąką. Lekko wyrabiamy podsypując mąką i rozwałkujemy na placek grubości 1 cm. Szklanką wycinamy pączki.
Ja paczki piekłam we frytkownicy nagrzanej do 180'C bez koszyczka i piekłam po 6-7 pączków z każdej strony po 4 minuty. Pączki po usmażeniu wyjmujemy na talerz wyłożony papierem ręcznikowym. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy stopniowo wodę tak aby konsystencja lukru była taka jak gęstej śmietany. Pączki jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą. I zaraz po nadzianiu maczamy je z jednej strony w lukrze i odkładamy metalowy ruszt. Smacznego !!!