Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malasadas, to paczki pochodzące z Portugalii, ale bardzo popularne są na Hawajach. Nie mają nadzienia, ani dziurki. Zwykłe pączki obtoczone w cukrze, lub cukrze wymieszanym z cynamonem.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37356
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37356
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Masło roztopić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko skondensowane i wodę. Następnie wsypać mąkę, sól, drożdże i wlać schłodzone masło. Wyrobić mikserem z hakami, lub robotem na gładkie ciasto. Wierzch ciasta posypać delikatnie mąką i nakryć ściereczką. Zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ładnie podrośnie, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Będzie się trochę kleić, ale nie podsypujcie za dużo mąką. Następnie ciasto lekko rozwałkować, lub spłaszczyć dłońmi nasmarowanymi olejem. Następnie wycinać małe krążki. Ja robiłam to foremką do ciastek. Można też odrywać po kawałku ciasta i formować nieduże pączki, lub wykładać łyżką na olej. Gotowe pączusie, układałam na blaszce nasmarowanej olejem. Tak przygotowane pączki nakryć ściereczką i zostawić na 15-20 minut do napuszenia.
Pączki smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony na niewielkim gazie. Jeśli olej będzie za gorący, to pączki za szybko się usmażą, a w środku mogą być surowe. Kiedy pączki się smażą, przygotować cukier. Wsypać go do miseczki. Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy, żeby ociekały z tłuszczu. Następnie jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze.