Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malasadas, to paczki pochodzące z Portugalii, ale bardzo popularne są na Hawajach. Nie mają nadzienia, ani dziurki. Zwykłe pączki obtoczone w cukrze, lub cukrze wymieszanym z cynamonem.
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 250
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 917
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 90
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 149
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 673
Polecam.
Odsłon: 250
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 250
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 917
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 90
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 149
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 673
Polecam.
Odsłon: 250
Składniki
Masło roztopić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko skondensowane i wodę. Następnie wsypać mąkę, sól, drożdże i wlać schłodzone masło. Wyrobić mikserem z hakami, lub robotem na gładkie ciasto. Wierzch ciasta posypać delikatnie mąką i nakryć ściereczką. Zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ładnie podrośnie, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Będzie się trochę kleić, ale nie podsypujcie za dużo mąką. Następnie ciasto lekko rozwałkować, lub spłaszczyć dłońmi nasmarowanymi olejem. Następnie wycinać małe krążki. Ja robiłam to foremką do ciastek. Można też odrywać po kawałku ciasta i formować nieduże pączki, lub wykładać łyżką na olej. Gotowe pączusie, układałam na blaszce nasmarowanej olejem. Tak przygotowane pączki nakryć ściereczką i zostawić na 15-20 minut do napuszenia.
Pączki smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony na niewielkim gazie. Jeśli olej będzie za gorący, to pączki za szybko się usmażą, a w środku mogą być surowe. Kiedy pączki się smażą, przygotować cukier. Wsypać go do miseczki. Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy, żeby ociekały z tłuszczu. Następnie jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze.