Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pączki przekładane kremem śmietanowym"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Drożdże rozcieram z łyżką cukru oraz łyżką mąki. Dolewam połowę mleka. Mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewam do miseczki.
Dodaję sól, cukier, wodę, resztę ciepłego mleka oraz żółtka, jajko, śmietanę 18 proc., skórkę i alkohol. Dokładam zaczyn, wyrabiam. Pod koniec wlewam masło. Ciasto odstawiam na godzinę.
Ciasto wałkuję na grubszy placek. Szklanką wycinam pączki. Ponownie odstawiam je na 20 minut. Potem smażę w głębokim oleju. Śmietanę kremówkę podgrzewam z masłem i miodem.
Rozpuszczam w niej czekoladę i schładzam (najlepiej przez noc). Potem ubijam. Pączki rozcinam, przekładam kremem. Ew. posypuję cukrem pudrem.Źródło: Naj