Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki są pulchne,aromatyczne i bardzo smaczne.Bardzo polecam:)
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1917
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1608
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2545
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1917
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1608
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2545
Składniki
Zrobić zaczyn z drożdży ,2 łyżek mąki,1 łyżki cukru i mleka.Zostawić do wyrośnięcia.Ja przyspieszając kładę na garnek z dobrze ciepłą wodą do wyrośnięcia. Mąkę przesiać ,dodać utarte żółtka z cukrem,startą skórkę z cytryny ,sok z cytryny. Mleko podgrzać ma być ciepłe ,wlać do mąki ,dodać wyrośnięty zaczyn ,oraz spirytus. Osobno roztopić 1/2 kostki masła. Wyrobić dokładnie ciasto,ma odstawać od dłoni. Wlać letnie masło i jeszcze raz dobrze wyrobić. Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia w cieple.
Gdy ciasto podwoiło objętość wyjąć z miski,chwilkę wyrobić na stolnicy podsypanej mąką.Część oderwać ,lekko rozwałkować i wykrawać większą szklanką krążki. Kłaść na środek powidła,przykryć drugim krążkiem i wykrawać mniejszą szklanką . Odkładać tak zrobione do wyrośnięcia,przykrywając ściereczką. W rondlu doprowadzić smalec do wrzenia, wkładać pączki. Smażyć z dwóch stron. Wyjmować na papierowy ręcznik. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego życzę!