Do góry

Desery Przepis na:

Pączki świderki

Pączki świderki

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 476

Dodano:

Odsłon: 169

Puszyste i mięciutkie pączki, które idealnie nadają się jako deser do niedzielnej kawki.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • 5 żółtek
  • 70 g masła
  • 1 białko
  • Polewa:
  • 100 g cukru pudru
  • 20 g zimnej wody
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • Do smażenia:
  • 800 g smalcu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i ucieraj tak długo aż nabiorą konsystencji wodnistej. Drożdże zalej 1/4 szklanki letniego mleka, dodaj łyżeczkę mąki pszennej i wymieszaj widelcem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. W dużej misce utrzyj cukier razem z żółtkami. Ciągle miksując wlej letnie masło a następnie roztopione masło. Dodaj przesianą mąkę oraz zaczyn z drożdży. Wyrób ciasto i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  3. Wyrośnięcie ciasto wyrób jeszcze raz. Podziel je na kawałki o wadze około 80 g. Z każdego kawałka uformuj rulon, i posmaruj brzegi białkiem. Zwiń końce ciasta w spiralę. Odstaw na bok i przykryj ręcznikiem. Ciasto powinno wyrastać jeszcze z 30 minut.

  4. W rondlu rozgrzej smalec do temperatury 170 stopni i wrzucaj po 2 świderki smażąc po 2-3 minuty z każdej strony.
    Usmażone świderki przełóż na ręcznik papierowy i poczekaj chwilę aż ciasto pozbędzie się nadmiaru tłuszczu.

  5. Polewa:
    Cukier puder wymieszaj razem z wodą i posmaruj świderki z wierzchu lukrem i obsyp kokosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń