Do góry

Desery Przepis na:

Pączki ucierane

Pączki ucierane

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 522

Dodano:

Odsłon: 9276

Pyszne i pulchne pączki. Proste w wykonaniu i niesamowicie smaczne

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 60 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 70 g masła
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • Do smażenia:
  • 4 x 200 g smalcu
  • Nadzienie:
  • 300 g aronii
  • 100 g białej czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozprowadź w 1/3 szklanki letniego mleka wraz z łyżeczką cukru oraz cukru pudru. Odstaw na bok do wyrośnięcia. W międzyczasie utrzyj żółtka z cukrem i roztopionym masłem.
    Do wygrzanej mąki wlej zaczyn, żółtka z masłem i cukrem, oraz resztę letniego mleka. Wyrób wstępnie ciasto, a następnie dodaj sól, ekstrakt cytrynowy oraz rum. Wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie sprężyste i miało jednolitą konsystencję. Odstaw przykryte na bok do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

  2. Gdy ciasto wyrośnie, na obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5 cm. Za pomocą wykrawarki lub szklanki o średnicy mniej więcej 8-9 cm wykrój pączki i rozłóż je na obsypanym mąką blacie. Przykryj je ścierką by z wierzchu nie wyschły i odstaw na 30 min do wyrośnięcia.

  3. W garnku rozgrzej smalec do temperatury około 150 stopni (temperatura nie powinna być wyższa niż 170 stopni). Wyrośnięte pączki rzucaj na rozgrzany tłuszcz po 3 sztuki maksymalnie i smaż po około 2 minuty z każdej strony (pączki powinny być ciemno złote, po usmażeniu i obrócenia lekko przyciemnieją).
    Usmażone pączki układaj na rozłożonym ręczniku papierowym.

  4. Nadzienie:
    Aronię zagotuj w rondelku i zblenduj. Dodaj połamane kostki białej czekolady i wymieszaj, tak by czekolada całkowicie się rozpuściła. Przełóż do rękawa z tylką do szprycowania. Wypełnij każdego pączka nadzieniem.

  5. Lukier:
    200 g cukru pudru wymieszaj z 20 gramami zimnej wody. Jeżeli będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę wody lub soku cytrynowego. Zanurz każdego pączka w polewie lukrowej lub obsyp cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń