Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Pączki z dodatkiem ziemniaków.
  • Desery
  • Przepis na

Pączki z dodatkiem ziemniaków.

11.02.2021 Odsłon: 2856
5.0 (4 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
agnes72
agnes72

Przepis jest mój od wielu lat lecz przyjaciółka podpowiedziała abym dodała gotowane ziemniaki będą wtedy o bardziej smaczniejsze i prawda nie myliła się. Zrobienie takich pączków to sama przyjemność swoje to swoje choć trochę przy nich pracy jest to warto poświęcić ten czas aby zjeść z przyjemnością i smakiem. Jutro Tłusty Czwartek więc myślę że bardzo wam spodoba się przepis nie ma tu nic trudnego do wykonania jak zwykle jak ja to podkreślam wystarczą chęci i miłość do gotowania.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Kurczak po kozacku

Dania główne Kurczak po kozacku

Kurczak po kozacku to pomysł na bardzo szybki i jakże smaczny obiad. Do jego...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 28010

do 30 min 30 min
35

Przepis dnia

SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Pieczywo

Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Pieczywo Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Jeśli kochasz pieczywo czosnkowe jak ja to uwierz mi, że jest to najlepszy ch...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Chleby

Odsłon: 1061536

> 60 min >60 min
2430
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Dodatki

Pieczarki duszone z cebulą

Dodatki Pieczarki duszone z cebulą

Świetny dodatek do ziemniaków ,kasz czy makaronu. Zamiast cebuli użyć można p...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Tymianek

Odsłon: 16040

do 30 min 30 min
32
smaker
smaker
Ciasta

Przepis na pierniczki toruńskie

Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 15729

do 60 min 60 min
21

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Sernik rabarbarowy

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4749

do 60 min 60 min
6
AM
AM
Sałatki

Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Sałatki Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Przyprawy

Odsłon: 416

> 60 min >60 min
1
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Kurczak po kozacku

Dania główne Kurczak po kozacku

Kurczak po kozacku to pomysł na bardzo szybki i jakże smaczny obiad. Do jego...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 28010

do 30 min 30 min
35

Przepis dnia

SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Pieczywo

Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Pieczywo Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Jeśli kochasz pieczywo czosnkowe jak ja to uwierz mi, że jest to najlepszy ch...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Chleby

Odsłon: 1061536

> 60 min >60 min
2430
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Dodatki

Pieczarki duszone z cebulą

Dodatki Pieczarki duszone z cebulą

Świetny dodatek do ziemniaków ,kasz czy makaronu. Zamiast cebuli użyć można p...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Tymianek

Odsłon: 16040

do 30 min 30 min
32
smaker
smaker
Ciasta

Przepis na pierniczki toruńskie

Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 15729

do 60 min 60 min
21

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Sernik rabarbarowy

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4749

do 60 min 60 min
6
AM
AM
Sałatki

Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Sałatki Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Przyprawy

Odsłon: 416

> 60 min >60 min
1
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Pączki z dodatkiem ziemniaków.
Autor:
agnes72
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 125 g obranych ziemniaków - 3 małe sztuki,
  • 3 jajka wielkość M,
  • 0,5 szklanki cukru kryształ (szklanka pojemność 210 ml),
  • 50 g drożdży (pół kostki 100 g),
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka (nie gorące),
  • 3,5 szklanki mąki tortowej,
  • 1 łyżka octu,
  • 0,5 kostki margaryny tortowa.
  • dodatkowo :
  • 1 litr oleju (w zależności od wielkości garnka),
  • 1 słoik dowolnego dżemu (u mnie swojski z malin),
  • cukier puder do obsypania pączków lub lukier.
Sposób przygotowania:
1

Na początek przygotowujemy rozczyn z drożdży, ciepłego mleka, jednej łyżki cukru oraz mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu aby zaczęły pracować. Mi wyrośnięcie drożdży zajęło niecałe dziesięć minut. Dobre świeże drożdże powinny ładnie urosnąć, moje były mrożone z zamrażarki wyjęłam dzień wcześniej i również pięknie wyrosły, najważniejsze to dodanie ciepłego mleka nie może być prosto z lodówki.

2

W czasie gdy drożdże sobie na spokojnie rosną, ugotować obrane już ziemniaki nie solić ich, ugotowane ziemniaki odlać z wody i jeszcze gorące rozgnieść widelcem odstawić do wystygnięcia. Do miski wysokiej w której będziemy robić ciasto przesiać mąkę (to bardzo ważne ponieważ ciasto będzie bardziej pulchne).

3

Wbić całe jajka, wlać ocet (dodając octu lub alkohol ciasto nie wchłania dużo oleju), dodać również wyrośnięte drożdże, cukier wsypać (bardzo ważne aby cukru nie dawać za dużo bo pączki szybciej się rumienią), dodać ostygnięte ziemniaki. Całość wyrobić do połączenia się składników.

4

Gdy już mamy wyrobione ciasto które nie klei się już do miski, wtedy roztopić margarynę. Roztopioną margarynę wlewać partiami na ciasto i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całą dodaną margarynę. Ciasto wychodzi bardzo elastyczne i mięciutkie. Wyrobione pod spodem podsypać niewielką ilością mąki i pozostawić do wyrośnięcia oraz podwojenia zawartości w ciepłe miejsce (mojemu zajęło wyrastanie zaledwie trzydzieści minut).

5

ak już ciasto podwoiło swoją objętość, przełożyć je na stolnicę wysypaną mąką i za pomocą rąk rozciągnąć je na grubość mniej więcej dwóch centymetrów, wtedy nie trzeba wałkować. Ciasto podczas rozciągania cały czas pracuje i rośnie widoczne jest to gołym okiem.

6

Rozciągnięte przygotowane ciasto posypać z wierzchu delikatnie mąką. Przygotować szklankę o średnicy siedmiu centymetrów, taką szklanką wycinać kółeczka, tak potraktować ciasto do końca. Skrawki które pozostaną lekko ze sobą połączyć, również rozciągnąć i wycinać lub jeśli komuś nie chce się tak bawić, można takie skrawki same usmażyć na koniec smażenia pączków.

7

Gdy mamy już wycięte wszystkie kółeczka, do ręki brać jedno kółeczko lekko je rozciągnąć nałożyć pół łyżeczki dowolnej marmolady lub dżemu. Następnie sklejać formując pieróg, a następnie formując sakiewkę i dokładnie skleić sakiewkę aby nie było dziur. Oczywiście sklejanie należy do waszego wyboru ja podałam mój myślę że jest prosty i łatwy.

8

Tak przygotowane ciasto na pączki z dżemem lub powidłami układać na papierze do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia. Powiem wam że dobrze wyrobione wcześniej ciasto to od razu widać że ciasto pączkowe rośnie w oczach już w czasie sklejania jest to wyczuwalne. W czasie gdy pączusie sobie rosną do garnka wlać olej litr lub więcej w zależności od wielkości garnka mój miał średnicę dwadzieścia dwa centymetry.

9

Jak olej jest rozgrzany mniej więcej do 170 stopni, a paczusie podrosły. Wtedy na rozgrzany olej wkładać pączki sklejonym do spodu garnka, mi wchodziło po osiem sztuk (moje same się przekręcały bez użycia mojej pomocy). Na gazie z małym palnikiem smażyć pączki na średnim ogniu małego palnika, pączki powinny smażyć się na jak najmniejszym ogniu aby się nie spaliły i nie były surowe w środku.

10

Tak smażyć do uzyskania koloru jaki chcemy my chcieliśmy trochę bardziej brązowe. Usmażone układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

11

Usmażone i ostudzone pączki ułożyć w dowolnym talerzu lub salaterce. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować (wstyd się przyznać ale ja nie cierpię lukru). Dlatego moje są posypane cukrem pudrem. Myślę że ten przepis również idealnie nada się na pączki pieczone w piekarniku. Z podanych składników wyszło mi trzydzieści siedem pączków.

12

Myślę że takie swojskie pączki są idealne na święto pączka czyli Tłusty Czwartek. Są bardzo mięciutkie i delikatne, rozpływają się w ustach. Choć się odchudzam bo muszę ze względów zdrowotnych to takim pączkiem nie pogardzę. Jak to mówią niech ten jeden raz w roku pójdzie na w cycki. Z całym sercem serdecznie polecam są prze ze mnie sprawdzone i wyszły naprawdę bombowe. Myślę że na jutro również będą mięciutkie dzięki dodanych ziemniaków.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki