Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po co kupować, skoro można je zrobić w domu? :)
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6008
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9053
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8449
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5799
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6008
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9053
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8449
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5799
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier puder oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy.
W rondelku rozpuszczamy margarynę i odstawiamy ją do ostygnięcia. Do drugiej miski wlewamy maślankę, dodajemy jajka, rozpuszczoną margarynę oraz ocet. Wszystko dobrze mieszamy i przelewamy to do miski z suchymi składnikami. Całość łączymy ze sobą, aby powstało jednolite ciasto. Odstawiamy je na 30-40 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Wycinamy z niego szklanką kółka, a kieliszkami wycinamy w tych kółkach środki. Do garnka wlewamy sporą ilość oleju (aby pączki swobodnie pływały, nie dotykając dna) i bardzo dobrze go rozgrzewamy. Wkładamy do gorącego oleju pączki i smażymy z każdej strony na rumiano. Po wyjęciu pączków z garnka kładziemy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.