Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po co kupować, skoro można je zrobić w domu? :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117445
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8130
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3043
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1789
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1387
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117445
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8130
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3043
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1789
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1387
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier puder oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy.
W rondelku rozpuszczamy margarynę i odstawiamy ją do ostygnięcia. Do drugiej miski wlewamy maślankę, dodajemy jajka, rozpuszczoną margarynę oraz ocet. Wszystko dobrze mieszamy i przelewamy to do miski z suchymi składnikami. Całość łączymy ze sobą, aby powstało jednolite ciasto. Odstawiamy je na 30-40 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Wycinamy z niego szklanką kółka, a kieliszkami wycinamy w tych kółkach środki. Do garnka wlewamy sporą ilość oleju (aby pączki swobodnie pływały, nie dotykając dna) i bardzo dobrze go rozgrzewamy. Wkładamy do gorącego oleju pączki i smażymy z każdej strony na rumiano. Po wyjęciu pączków z garnka kładziemy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.