Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po co kupować, skoro można je zrobić w domu? :)
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 74
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1042
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4277
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 74
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1042
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4277
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier puder oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy.
W rondelku rozpuszczamy margarynę i odstawiamy ją do ostygnięcia. Do drugiej miski wlewamy maślankę, dodajemy jajka, rozpuszczoną margarynę oraz ocet. Wszystko dobrze mieszamy i przelewamy to do miski z suchymi składnikami. Całość łączymy ze sobą, aby powstało jednolite ciasto. Odstawiamy je na 30-40 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Wycinamy z niego szklanką kółka, a kieliszkami wycinamy w tych kółkach środki. Do garnka wlewamy sporą ilość oleju (aby pączki swobodnie pływały, nie dotykając dna) i bardzo dobrze go rozgrzewamy. Wkładamy do gorącego oleju pączki i smażymy z każdej strony na rumiano. Po wyjęciu pączków z garnka kładziemy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.