Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, domowe pączki
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 148
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104501
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 335
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9034
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 148
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104501
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 335
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9034
Składniki
Drożdże kruszymy i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Kiedy się rozpuszczą dodajemy 2 łyżki mąki (z tej odmierzonej) oraz ok 125 ml ciepłego mleka. Łączymy tak aby, pozbyć się grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut. W osobnym naczyniu ubijamy na biały puch żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W misie miksera umieszczamy przesianą mąkę, sól, pozostałe mleko, rozczyn, ubite żółtka, olejek rumowy oraz alkohol. Wyrabiamy na najniższych obrotach miksera. Kiedy składniki zaczną się łączyć wlewamy cienkim strumieniem roztopione i ostudzone masło. Wyrabiamy dalej około 20 minut aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Przekładamy do miski wysmarowanej olejem, posypujemy delikatnie mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy na blat, zagniatamy kilka razy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie rozgniatamy za pomocą dłoni, wykrawamy krążki z ciasta, na środku każdego kładziemy marmoladę i sklejamy. Pączki kładziemy sklejeniem do dołu na desce oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło i podrosło. Tłuszcz rozgrzewamy do 170°C. Pączki kładziemy wyrośniętą stroną do dołu. Smażymy na złoto brązowy kolor. Przekładamy na ręczniki papierowe. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.
Porady: Pączki można również nadziać po upieczeniu za pomocą szprycy. Nadzieniem może być marmolada wieloowocowa, budyń, nutella, lemon curd lub inne ulubione... Z tej porcji wyszło około 16pączków. Smacznego!