Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne domowe pączki, które swój urok zawdzięczają jasnemu pierścieniowi.
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 38
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 304
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40437
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 38
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 304
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40437
Składniki
Na początku przygotowujemy sobie składniki (wszystkie oprócz mleka powinny mieć temperaturę pokojową). Drożdże kruszymy do miski, dodajemy 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Resztę mąki przesiewamy, dodajemy cukier, lekko roztrzepane jajka, spirytus, zaczyn drożdżowy i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski i dłoni. Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę, delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm. Obręczą lub szklanką wycinamy kółka. Odkładamy je, przykrywamy ściereczką i ponownie dajemy im wyrosnąć ok. 40 minut (im bardziej są wyrośnięte, tym ładniejszy pierścień utworzy się wokół pączka). Wyrośnięte pączki wkładamy porcjami na rozgrzany do temperatury 175 stopni smalec. Smażymy ok. 1-1,5 minuty z każdej strony. Wyciągamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą za pomocą szprycy, smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i niewielkiej ilości soku żurawinowego, wierzch posypujemy skórką pomarańczową.