Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z masą makową i marmoladą

Pączki z masą makową i marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6944

Dodano:

Odsłon: 3675

Pączki nie tylko na "tłusty czwartek". Tradycyjne to z marmoladą, ale pyszne są też z nadzieniem makowym. Rodzina je uwielbia.

Składniki

  • CIASTO:
  • -1 kg.mąki -10 żółtek -1/3 szklanki cukru -1 cukier waniliowy
  • -szczypta soli -200 g. masła -100 g. drożdży (rozczyn) -0,5 l. mleka -1 łyżka spirytusu
  • MASA MAKOWA:
  • -400 g. maku przemielonego -50 g. masła -1 łyżka miodu
  • -2 ubite białka -2 łyżki orzechów zmielonych -aromat migdałowy albo pomarańczowy
  • -rodzynki, albo żurawina -kandyzowana skórka pomarańczowa
  • -1/2 szklanka cukru -1/4 szklanki gorącej wody
  • NADZIENIE Z MARMOLADĄ:
  • -ok.300 g.twardej marmolady wieloowocowej
  • TŁUSZCZ: -ok.3 l.oleju do smażenia.
  • DO OBLANIA:- lukier cytrynowy
  • DO OPRÓSZENIA:-cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na "kogel mogiel".Białka można zamrozić, potem wykorzystać do bezy.

  2. Z drożdży zrobić rozczyn (1 łyżkę cukru,1ł. mąki i ok.2ł. letniego mleka),rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia.
    Masło roztopić i ostudzić do letniego, mleko podgrzać do letniego. Do żółtek przesiać mąkę i dodać sól.

  3. Do mąkę, dodać rozczyn, letnie mleko i wymieszać łopatkę.Potem trochę zagnieść ręką, dodać rozpuszczone letnie masło i spirytus. Zagniatać aż przestanie kleić się do rąk.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

  4. masa makowa-Do garnka wlać, wodę, rozpuścić masło, miód, cukier. Dodać mielony mak, aromat, bakalie i wymieszać.Chwilkę podgrzewać, potem ostudzić. Dodać ubite białka i wymieszać.Można użyć mak z puszki, ale swój jest lepszy.
    Ciasto podzielić na części. Nabierać porcjami na podsypaną mąką stolnicę.
    Wałkować na ok.7 mm. Foremką wycinać placuszki.
    Nakładać nadzienie z maku po 1 łyżeczce i skleić przeciwległe boki. Następnie sklejać drugie przeciwległe boki.Dokładnie resztę ciasta pozaciągać i trochę spłaszczyć.

  5. Z marmoladą postąpić tak samo.

  6. Można ciasto rozwałkować na ok.5mm.
    Foremką lekko zaznaczyć pozycje pączków, ale tylko na połowie ciasta.W zaznaczone miejsca, ułożyć nadzienie. Przykryć drugą połową ciasta i powycinać pączki.

  7. Odkładać pączki,sklejeniem na ściereczkę do wyrośnięcia.

  8. Jak podrosną to można smażyć.Wyrośnięte pączki jak kulka, radzę przed smażeniem, lekko spłaszczyć. Kulki nie chcą się odwracać, pływają jak chcą.

  9. Podrośnięte paczki smażyć,partiami na rozgrzanym oleju, ale na średnim ogniu. Zbyt mocno rozgrzany tłuszcz,spali paczki a mało nie dopiecze w środku.Pamiętać że wrzucać dołem pączka, na olej. Smażyć do zrumienienia.

  10. Patyczkiem od szaszłyków, odwracać przyrumienione pączki, na drugą stronę. Znowu smażyć kilka minut.

  11. Można smażyć w frytownicy. Ja jednak wolę w woku, bo więcej zmieści się pączków.

  12. Usmażone pączki,wyjmować łyżką cedzakową, na ręcznik papierowy.

  13. Dobrze jest odkładać pączki w misce, bokiem. Wtedy nie pogniotą się.

  14. Najlepiej jeden rodzaj pączków, oprószyć cukrem pudrem a drugi polukrować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 28 stycznia Najlepsze! a z masa makowa nigdy nie jadlam.
Jak bylam mala to babcia robila mi paczki :)))
Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosiamamba 28 stycznia Witam
też robię pączki z masą makową, dodaję do niej trochę amaretto. Lukier do tych pączków robię również na bazie amaretto ( tzn amaretto + cukier puder ) - są pyszne. Pozdrawiam
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń