Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z nadzieniem orzechowym

Pączki z nadzieniem orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 440

Dodano:

Odsłon: 2238

A oto kolejna moja propozycja na pączki mniej tradycyjne , z pysznym budyniowo -orzechowym nadzieniem. To coś dla smakoszy uwielbiających orzechy i nie tylko . Ciasto jest bardzo mięciutkie i delikatne polecam :)

Składniki

  • ciasto
  • mąka 60 dag
  • cukier puder 1/2 szkl.
  • mleko 1/2 szkl.
  • śmietanka kremówka 1/2 szkl.
  • drożdże 5 dag
  • żółtka 5 szt i 1 białko
  • masło 8 dag
  • sól 1/4 łyżeczki
  • Krem
  • budyń waniliowy połowa opakowania
  • mleko 1 szkl.
  • masło 2,5 dag
  • cukier 2 łyżki
  • mielone orzechy włoskie lub laskowe 7 dag
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże 2 łyżki mąki i cukru pudru , mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia .

  2. Żółtka i białko ucieramy z cukrem pudrem, solą i masłem na puszystą masę.Mąkę przesiewamy na stolnice robimy dołek i wlewamy zaczyn, masę jajeczną i lekko podgrzaną śmietankę .Całość zagniatamy do momentu odchodzenia ciasta od ręki.Ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski i przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę .

  3. W połowie mleka rozrabiamy budyń z cukrem, pozostałe gotujemy razem z masłem i wlewamy budyń , gotujemy do zgęstnienia. Następnie wsypujemy mielone orzechy dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 2 cm i wykrawamy szklanką kółka i teraz są dwa sposoby albo układamy nadzienie na płat ciasta , zalepiamy brzegi i formujemy kulki lub nadziewamy dopiero po usmażeniu pączków.Pączki pozostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką , nadziane kładziemy zlepieniem do stolnicy.

  5. Smażymy na rozgrzanym smalcu , sprawdzając za pomocą małego kawałka ciasta czy tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany- powinien szybko wypłynąć na powierzchnie i ładnie się rumienić .

  6. Pączki smażymy z każdej strony- nadziane kładziemy zlepieniem do góry, osączamy na papierowych ręcznikach. Zimne posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń