Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na 11 dużych pączków.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 906
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22993
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15414
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 906
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22993
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15414
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy połowę płaskiej łyżeczki soli, cukier waniliowy, 1 łyżkę masła, 3 żółtka, pół szklanki mleka i kieliszek spirytusu. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.
Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta, pączki formujemy inaczej, nie wyciskamy ciasta szklanką tylko urywamy kawałek ciasta.
Płaszczymy.
Nadziewamy łyżeczką marmolady.
Zlepiamy, formujemy w kulkę.
Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Pączki smażymy na rozgrzanym oleju.
Usmażone układamy na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu.
Układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem, czekoladą itd. Taką metodą robię pączki od ponad 25 lat i są zawsze udane i bardzo smaczne. Polecam :)