Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z nadzieniem różanym.

Pączki z nadzieniem różanym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1737 Ocena: 28151

Dodano:

Odsłon: 1366

Przepis na 11 dużych pączków.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pączki z nadzieniem różanym.

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy połowę płaskiej łyżeczki soli, cukier waniliowy, 1 łyżkę masła, 3 żółtka, pół szklanki mleka i kieliszek spirytusu. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.

  2. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.

  3. Z wyrośniętego ciasta, pączki formujemy inaczej, nie wyciskamy ciasta szklanką tylko urywamy kawałek ciasta.

  4. Płaszczymy.

  5. Nadziewamy łyżeczką marmolady.

  6. Zlepiamy, formujemy w kulkę.

  7. Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

  8. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju.

  9. Usmażone układamy na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu.

  10. Układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem, czekoladą itd. Taką metodą robię pączki od ponad 25 lat i są zawsze udane i bardzo smaczne.
    Polecam :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń