Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na 11 dużych pączków.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10964
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4876
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1007
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9436
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1404
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10964
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4876
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1007
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9436
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1404
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy połowę płaskiej łyżeczki soli, cukier waniliowy, 1 łyżkę masła, 3 żółtka, pół szklanki mleka i kieliszek spirytusu. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.
Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta, pączki formujemy inaczej, nie wyciskamy ciasta szklanką tylko urywamy kawałek ciasta.
Płaszczymy.
Nadziewamy łyżeczką marmolady.
Zlepiamy, formujemy w kulkę.
Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Pączki smażymy na rozgrzanym oleju.
Usmażone układamy na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu.
Układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem, czekoladą itd. Taką metodą robię pączki od ponad 25 lat i są zawsze udane i bardzo smaczne. Polecam :)