Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiadomo że najlepsze pączki są smażone w tłuszczu, jednak są osoby, które ich jeść nie mogą. Więc powstał przepis na wersję odchudzoną z piekarnika. Są pyszne, puszyste i delikatne. Można nadziać ulubioną konfiturą, ja zrobiłam ,,oponki'' moje dzieci takie najbardziej lubią :)
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 1884
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 23
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 58
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 99
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 1884
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 23
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 58
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 99
Składniki
Zaczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy mleko, jogurt i olej. Całe jajka ucieramy razem z cukrami na puszystą masę. Dodajemy do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut, ma być sprężyste i nie kleić się. Można użyć miksera z hakiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę do podwojenia. Formowanie: Po tym czasie ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na dobrze podsypanej stolnicy na ok. 1 cm. Wykrawamy za pomocą szklanki kółka, a zakrętką z butelki pet - środki, które później zagniatamy. Jeśli chcemy zrobić pączki z nadzieniem, trzeba użyć twardej marmolady. Wykrawamy kółko, dajemy małą łyżeczkę marmolady i zlepiamy oraz formujemy okrągłego pączka. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia ok. 20 - 30 minut. Pieczenie: Pączki pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st. C ustawienie góra dół ok. 10-15 minut. Musimy uważać żeby ich nie spiec, będą twarde.
Lukier: Robiłam na oko: przesiany puder połączyłam z kilkoma kroplami soku z cytryny i gorącej wody. Wymieszałam aby był gęsty, ale z łatwością dał się polewać. Moje pączki z dziurką namoczyłam w lukrze a następnie w kolorowych cukierkach. Odstawiłam do wyschnięcia. I gotowe, Smacznego :)