Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z piekarnika

Pączki z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 1435

Dodano:

Odsłon: 4163

Wiadomo że najlepsze pączki są smażone w tłuszczu, jednak są osoby, które ich jeść nie mogą. Więc powstał przepis na wersję odchudzoną z piekarnika. Są pyszne, puszyste i delikatne. Można nadziać ulubioną konfiturą, ja zrobiłam ,,oponki'' moje dzieci takie najbardziej lubią :)

Składniki

  • Zaczyn:4 dag świeżych drożdży
  • łyżka cukru i mąki
  • 2,3 łyżki ciepłego mleka
  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego
  • 4-5 łyżek jogurtu greckiego lub śmietany
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • twarda marmolada
  • kolorowa posypka
  • Lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • gorąca woda
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pączki z piekarnika

Przygotowanie

  1. Zaczyn:
    Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

    Ciasto:
    Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy mleko, jogurt i olej.

    Całe jajka ucieramy razem z cukrami na puszystą masę.

    Dodajemy do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut, ma być sprężyste i nie kleić się. Można użyć miksera z hakiem.

    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę do podwojenia.

    Formowanie:
    Po tym czasie ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na dobrze podsypanej stolnicy na ok. 1 cm. Wykrawamy za pomocą szklanki kółka, a zakrętką z butelki pet - środki, które później zagniatamy. Jeśli chcemy zrobić pączki z nadzieniem, trzeba użyć twardej marmolady. Wykrawamy kółko, dajemy małą łyżeczkę marmolady i zlepiamy oraz formujemy okrągłego pączka.

    Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia ok. 20 - 30 minut.

    Pieczenie:

    Pączki pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st. C ustawienie góra dół ok. 10-15 minut. Musimy uważać żeby ich nie spiec, będą twarde.






  2. Lukier:
    Robiłam na oko: przesiany puder połączyłam z kilkoma kroplami soku z cytryny i gorącej wody. Wymieszałam aby był gęsty, ale z łatwością dał się polewać. Moje pączki z dziurką namoczyłam w lukrze a następnie w kolorowych cukierkach. Odstawiłam do wyschnięcia. I gotowe, Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 27 stycznia 2019 Świetne,piękne,pyszne i oczywiście zdrowsza ich alternatywa:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 26 stycznia 2019 Pyszne pączki i oponki, aż chce się je zjeść :) No i znów pojawia nam się ulubiona marmolada :D Odpowiedzi: 5 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń