Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek więc trzeba było zobaczyć czy nie wyszłam z wprawy.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 395
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 7863
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13420
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2689
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 395
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 7863
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13420
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2689
Składniki
W kubku zrobić rozczyn z drożdży, wody, mleka, łyżeczki cukru i mąki (wodę mieszam razem z mlekiem). Postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski dodać 5 szklanek mąki, jajka, cukier i ocet oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Wszystko wyrobić dodając resztę mąki czyli 1,5 szklanki. Następnie dodać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać do czasu wchłonięcia całej margaryny, dodać jeszcze 2 małe garście mąki w czasie wyrabiania.
W rękę odrywać mały kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę powideł lub dowolnego dżemu i formować pączki, układać sklejonym do dołu, pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym wcześniej oleju na wolnym ogniu.
Wystudzone posypać cukrem pudrem lub polukrować.