Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z powidłami śliwkowymi.

Pączki z powidłami śliwkowymi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 715

Dodano:

Odsłon: 6228

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek więc trzeba było zobaczyć czy nie wyszłam z wprawy.

Składniki

  • 6,5 szklanki mąki
  • 75 g drożdży,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżki octu,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 2 g olejku arakowego,
  • około 1,5 litra oleju (w zależności od wielkości garnka),
  • 0,5 szklanki gorącej wody,
  • 0,5 szklanki mleka.
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W kubku zrobić rozczyn z drożdży, wody, mleka, łyżeczki cukru i mąki (wodę mieszam razem z mlekiem). Postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Do miski dodać 5 szklanek mąki, jajka, cukier i ocet oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy.

  3. Wszystko wyrobić dodając resztę mąki czyli 1,5 szklanki. Następnie dodać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać do czasu wchłonięcia całej margaryny, dodać jeszcze 2 małe garście mąki w czasie wyrabiania.

  4. W rękę odrywać mały kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę powideł lub dowolnego dżemu i formować pączki, układać sklejonym do dołu, pozostawić do wyrośnięcia.

  5. Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym wcześniej oleju na wolnym ogniu.

  6. Wystudzone posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 13 lutego nie pamiętam kiedy jadłam pączki,ale na te chętnie bym wpadła :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnes72 12 lutego Serdecznie wszystkim dziękuję za miłe komentarze

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 lutego Moje ulubione powidła i pączki :) czego można chcieć więcej, chyba tylko pączków ;)
Pychotka :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń