Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek więc trzeba było zobaczyć czy nie wyszłam z wprawy.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336655
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3844
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422967
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2532
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336655
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3844
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422967
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2532
Składniki
W kubku zrobić rozczyn z drożdży, wody, mleka, łyżeczki cukru i mąki (wodę mieszam razem z mlekiem). Postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski dodać 5 szklanek mąki, jajka, cukier i ocet oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Wszystko wyrobić dodając resztę mąki czyli 1,5 szklanki. Następnie dodać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać do czasu wchłonięcia całej margaryny, dodać jeszcze 2 małe garście mąki w czasie wyrabiania.
W rękę odrywać mały kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę powideł lub dowolnego dżemu i formować pączki, układać sklejonym do dołu, pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym wcześniej oleju na wolnym ogniu.
Wystudzone posypać cukrem pudrem lub polukrować.