Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam proste ,nieskomplikowane wykonanie pączków. Pączki nadziane powidłami śliwkowym , wychodzą pulchne i bardzo smaczne.
garnek, miska, ścierka, ręcznik papierowy, rondelek, łyżka,
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Rozczyn; Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier oraz mąkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia , aż drożdże podwoją swoją objętość. Do miski przesiewamy mąkę , dodajemy cukier, ciepłe mleko, jajka i żółtka oraz przygotowany rozczyn , całość mieszamy do połączenia składników. Dokładnie zagniatamy , stopniowo dodając roztopiony letni tłuszcz. Wyrabiamy tak aby ciasto odchodziło od ścianek miski i rąk. Ciasto obsypujemy mąką okrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu szklanką wycinamy kółka na środku nakładamy porcję powideł , nakrywamy drugim kółkiem i zlepiamy, ponownie nakładamy szklankę i wycinamy ( wtedy jesteśmy pewni że nie wypłyną nam powidła). I tak robimy z całym ciastem. Gotowe pączki zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia nakrywając ścierką. Smażymy w dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor, odsączamy na ręczniku papierowym i studzimy . Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego.