Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na te pączki, dostałam kilka lat temu, od mamy mojej koleżanki. Pączusie są bardzo smaczne i pozostają miękkie nawet na drugi dzień. Ziemniaki wogóle nie są wyczuwalne. Spróbujcie koniecznie.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 467
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 467
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Składniki na zaczyn. Połączyć i wymieszać. Odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do miski z mąką i ziemniakami, wlać zaczyn, dodać utarte żółtka i wódkę. Wyrobić mikserem z hakami. Następnie dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać żeby masło, dobrze się wchłonęło. Wierzch ciasta posypać mąką, miskę nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto szybko rośnie. U mnie po 40 minutach, wyrosło ponad miskę.
Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, chwilę wyrobić i przykryć ściereczką. Zostawić na 15 -20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto delikatnie rozwałkować, lub rozpłaszczyć dłońmi. Wycinać szklanka krążki. Na jednym krążku, wyłożyć nadzienie, przykryć drugim krążkiem. Lekko docisnąć po bokach, żeby ciasto się skleiło. Można teraz dłonią uformować pączek. Można też, ponownie wyciąć szklanką krążek, w sklejonym krążku. Paczek będzie mniejszy, ale równiejszy. Pączki można też nadziewać szprycą po usmażeniu. To już, jak kto woli.
Uformowane pączki, zostawić jeszcze na 15-20 minut do napuszenia. Pączki smażyć w głębokim tłuszczu, po 3-4 minuty z każdej strony, na średnim gazie. Powinny swobodnie pływać.
Po usmażeniu, pączki układać na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu. Przygotować lukier. Sok z cytryny i wodę, wlać do miseczki. Po łyżce, dodawać cukier puder. Mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji. U mnie wyszło, 13 pełnych łyżek cukru, ale może wyjść, więcej lub mniej. Przestudzone paczki polukrować.