Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak, który pamiętam z dzieciństwa, przepis jest w rodzinie od lat. Nie da się ich zepsuć i zawsze smakują świetnie :)
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 102
Błyskawiczna owsianka z twarogiem i borówkami, którą przygotujesz w kilka min...
Odsłon: 39
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35655
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 102
Błyskawiczna owsianka z twarogiem i borówkami, którą przygotujesz w kilka min...
Odsłon: 39
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35655
Składniki
Ziemniaki przepuścić przez praskę lub dokładnie utłuc, dodać pokruszone drożdże, roztopioną i wystudzoną margarynę, alkohol, cukier, sól i po trochę mąki (ciasto ma być elastyczne, ale nie bardzo lepkie). Wyrobić ciasto, formować kulki, dając do środka dżem. Nie trzeba czekać aż wyrosną, tylko można od razu smażyć. Wrzucać pączki do gorącego oleju (temperaturę można sprawdzić wrzucając kawałeczek ciasta i poczekać aż się zrumieni). Smażyć do zrumienienia z obu stron (czasem się same przewracają, ale co do zasady trzeba pilnować przewracania).
Po wyjęciu pączki osączać na papierze. Z tej porcji wychodzi ok. 40 pączków. Można posypać po ostudzeniu cukrem pudrem lub posmarować lukrem, ale ja tego nie robiłam :)