Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak, który pamiętam z dzieciństwa, przepis jest w rodzinie od lat. Nie da się ich zepsuć i zawsze smakują świetnie :)
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5133
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29573
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19144
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 894
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5133
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29573
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19144
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 894
Składniki
Ziemniaki przepuścić przez praskę lub dokładnie utłuc, dodać pokruszone drożdże, roztopioną i wystudzoną margarynę, alkohol, cukier, sól i po trochę mąki (ciasto ma być elastyczne, ale nie bardzo lepkie). Wyrobić ciasto, formować kulki, dając do środka dżem. Nie trzeba czekać aż wyrosną, tylko można od razu smażyć. Wrzucać pączki do gorącego oleju (temperaturę można sprawdzić wrzucając kawałeczek ciasta i poczekać aż się zrumieni). Smażyć do zrumienienia z obu stron (czasem się same przewracają, ale co do zasady trzeba pilnować przewracania).
Po wyjęciu pączki osączać na papierze. Z tej porcji wychodzi ok. 40 pączków. Można posypać po ostudzeniu cukrem pudrem lub posmarować lukrem, ale ja tego nie robiłam :)