Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stary przepis z zeszytu mojej babci na pyszne, pączki z domową konfiturą. Ważnym składnikiem są ziemniaki, które gotujemy i jeszcze ciepłe dodajemy do ciasta. Dzięki temu dodatkowi pączki na dłużej zachowają swoją świeżość. Oprócz ziemniaków do ciasta babcia zawsze dodawała odrobinę wódki lub spirytusu. Taki zabieg sprawia, że pączki są mniej kaloryczne - nie chłoną tyle tłuszczu, przez co jeszcze smaczniejsze.
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 33
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 101
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 25
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 39
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 33
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 101
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 25
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 39
Składniki
Ziemniaki obieramy, gotujemy i przepuszczamy przez praskę.
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki. Składniki zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy do połączenia składników. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do osobnej miski przesiewamy pozostałą część mąki, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jeszcze ciepłe ziemniaki przepuszczone przez praskę oraz jajka. Na koniec dodajemy wyrośnięty zaczyn. Zaczynamy zagniatać ciasto. W trakcie zagniatania do ciasta dodajemy jeszcze rozpuszczone masło oraz wódkę albo spirytus.
Ciasto na pączki wyrabiamy przez około 15-20 minut do momentu, aż uzyskamy elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Na środek każdego placka dajemy łyżeczkę marmolady. Brzegi zawijamy do środka i zlepiamy ze sobą. Formujemy okrągłe kulki, następnie lekko je spłaszczamy i układamy na stolnicy oprószonej mąką. Pączki przed smażeniem powinny jeszcze chwilę poleżeć na blacie, żeby podrosły.
Uformowane pączki smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu po około 20 sekund z każdej strony.
Usmażone pączki wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Przed podaniem pączki ziemniaczane posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!