Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
super paczusie.. mini i w lukrze...
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 124
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 456
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 124
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 456
Składniki
Do kubka wlewamy 100 ml letniego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki i mieszamy do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy resztę mąki, robimy dołek i jak zacznie zaczyn w kubku rosnąć wlewamy do dołka w misce i delikatnie dokładamy mąkę z brzegów miski, tak by z zaczynu powstała gęsta śmietana, odstawiamy na parę minut, po ok 5 minutach delikatnie wyrobić z większa ilością mąki, przykryć i odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać do miski żółtka, rozpuszczone letnie masło, cukier i wyrobić teraz całość drewnianą łyżką na gładkie i elastyczne ciasto. Ponownie ciasto odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Jak ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na podsypaną mąką stolnice, rozwałkować i wycinać kieliszkiem małe krążki, poukładać je z boku na stolnicy, oprószyć delikatnie mąką i pozostawić na jakieś 15 minut by jeszcze troszkę sie zaokrągliły. Pączusie wkładamy delikatnie do rozgrzanego głębokiego oleju, smażymy z obu stron . lukrujemy