Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
od jakiegoś czasu przymierzałam się do zrobienia tego wychwalanego przez wszystkich deseru ... zrobiłam i ... jestem pod wrażeniem :-). Zamiast najcześciej stosowanego musu owocowego podałam ją z sosem ajerkoniakowym. Chociaż wyszła mi może niezbyt ciekawie, bo trochę się "rozjechała" na talerzu :-) smakuje OBŁEDNIE :-)
Deser przygotowujemy dzień wcześniej, wtedy jest pewność, że dobrze się zetnie :-). Śmietankę, mleko i cukier podgrzewamy. Dokładamy czekoladę połamaną w kosteczki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy z panika. W tym czasie rozpuszczamy żelatynę i jeszcze ciepłą dodajemy do śmietanki, mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Śmietanowo-czekoladową mieszankę nalezy studzić najlepiej w misce z zimną wodą, mieszając. Kiedy zaczyna się delikatnie ścinać, przelewamy zawartość do 6 małych salaterek, kokilek lub kieliszków i wstawiamy do lodówki na 4 godz., a najlepiej na noc.
Sos: Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. W tym czasie na parze ubijamy żółtka z cukrem pudrem, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Cały czas ubijając wlewamy gorące mleko i ajerkoniak. Na koniec zagęścić mąką rozrobioną w malutkiej ilości zimnego mleka. Chwilę gotować aż krem zgęstnieje. Lekko przestudzić.
Foremki z panna cottą przed wyłożeniem należy na chwilkę zanużyć w gorącej wodzie, przełożyć na talerzyk i polać sosem. Smacznego :-)
P.S. Przepis na panna cottę pochodzi z bloga Moje Wypieki, a na sos ajerkoniakowy z blogu Mirabelki
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 74
Chciałam podzielić się z wami przepisem na pyszną roladę drobiową. Rolada nad...
Odsłon: 208
Makaron z warzywami i omletem oscypkowym w sosie orzechowo-sezamowym. Ogórki...
Odsłon: 167
Pysznym młodym ziemniakom wystarczy tylko lekkie podkreślenie smaku!
Odsłon: 580
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 74
Chciałam podzielić się z wami przepisem na pyszną roladę drobiową. Rolada nad...
Odsłon: 208
Makaron z warzywami i omletem oscypkowym w sosie orzechowo-sezamowym. Ogórki...
Odsłon: 167
Pysznym młodym ziemniakom wystarczy tylko lekkie podkreślenie smaku!
Odsłon: 580
Składniki
Deser przygotowujemy dzień wcześniej, wtedy jest pewność, że dobrze się zetnie :-). Śmietankę, mleko i cukier podgrzewamy. Dokładamy czekoladę połamaną w kosteczki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy z panika. W tym czasie rozpuszczamy żelatynę i jeszcze ciepłą dodajemy do śmietanki, mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Śmietanowo-czekoladową mieszankę nalezy studzić najlepiej w misce z zimną wodą, mieszając. Kiedy zaczyna się delikatnie ścinać, przelewamy zawartość do 6 małych salaterek, kokilek lub kieliszków i wstawiamy do lodówki na 4 godz., a najlepiej na noc.
Sos: Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. W tym czasie na parze ubijamy żółtka z cukrem pudrem, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Cały czas ubijając wlewamy gorące mleko i ajerkoniak. Na koniec zagęścić mąką rozrobioną w malutkiej ilości zimnego mleka. Chwilę gotować aż krem zgęstnieje. Lekko przestudzić.
Foremki z panna cottą przed wyłożeniem należy na chwilkę zanużyć w gorącej wodzie, przełożyć na talerzyk i polać sosem. Smacznego :-) P.S. Przepis na panna cottę pochodzi z bloga Moje Wypieki, a na sos ajerkoniakowy z blogu Mirabelki
Przepisy Desery
Desery
MLECZNE CIASTO Z MALINAMI ( EKSPRESOWE )
Desery
Pancakes jogurtowe
Desery
EKSPRESOWE CIASTO Z BIAŁEK Z MALINAMI
Desery
Tarta owocowa
MLECZNE CIASTO Z MALINAMI ( EKSPRESOWE )
Latem zawsze mamy ochotę na szybkie ciasta z sezonowymi owocami. Większość cz...
Odsłon: 65
Pancakes jogurtowe
pyszne puszyste Pancakes jogurtowe
Odsłon: 24