Do góry

Desery Przepis na:

Panna cotta z mango

Panna cotta z mango

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Panna cotta z mango"

Składniki

  • 330 ml kremówki 30 proc
  • 100 ml tłustego mleka
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1
  • 5 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • 1 dojrzałe mango
  • listki melisy cytrynowej lub mięty do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kremówkę wlej do rondla, dodaj mleko oraz cukier. Laskę wanilii rozetnij, wydrąż ziarenka. Wrzuć do rondla. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości letniej wody.

  2. w rondlu podgrzewaj, ciągle mieszając, aż zaczną wrzeć. Naczynie zdejmij z ognia, usuń ziarenka wanilii. Dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj całość starannie. Odstaw do schłodzenia.

  3. Dojrzałe mango umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki. Miąższ wokół pestki ponacinaj ostrym nożem w kratkę. Zetnij do miseczki, odstaw do lodówki do schłodzenia.

  4. Przygotuj cztery małe szklane pucharki lub szklaneczki (ewentualnie słoiczki). Nałóż do nich zimną panna cottę. Na wierzchu rozłóż pokrojone w kostkę mango. Całość wstaw do lodówki na 2-3 godziny, do całkowitego stężenia.

  5. Oderwij listki z gałązki ziół (melisy lub mięty), opłucz je i osusz. Deser wyjmij z lodówki. Udekoruj ziołami.

  6. porcje, czas ok. 30 min; porcja – 330 kcal cena 2,90 zł.

  7. Zamiast zwykłego mleka do przyrządzenia tego deseru możesz wykorzystać mleczko kokosowe. Pamiętaj jedynie, aby po otwarciu puszki starannie wymieszać jej zawartość (mleczko może się rozwarstwić).

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń