Do góry

Desery Przepis na:

Panna cotta z musem truskawkowym

Panna cotta z musem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 148

Dodano:

Odsłon: 128

Jeden z najpyszniejszych deserów jakie znam - kremowa, waniliowa panna cotta w połączeniu z pysznym musem truskawkowym. Podana z bitą śmietaną, czekoladą i truskawkową miętą tworzy deser idealny :)

Składniki

  • Panna cotta:
  • śmietana 30 % 350 ml
  • mleko 3,2% 150 ml
  • Cukier 3 łyżki
  • wanilia laska 1 szt.
  • Żelatyna 4 łyżeczki
  • Mus truskawkowy:
  • Truskawki 600 g
  • galaretka truskawkowa 1 szt.
  • woda gorąca 150 ml
  • Dodatkowo:
  • śmietana 30 % 150 ml
  • Cukier puder 2 łyżki
  • czekolada 70 % 1 łyżka
  • mięta truskawkowa kilka listków do dekoracji
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Panna cotta z musem truskawkowym

Przygotowanie

  1. Panna cotta: Śmietanę i mleko wlać do rondla, dodać cukier. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka miąższu i dodać do śmietany i mleka. Wrzucić pozostały strąk wanilii. Całość podgrzać cały czas mieszając. W 2 łyżkach wrzącej wody rozpuścić żelatynę. Ze śmietany usunąć strąk wanilii i dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Panna cottę wystudzić i przelać (w równych porcjach) do szklanek lub kieliszków mniej więcej do 1/2 wysokości. Włożyć do lodówki "pod skosem" do stężenia.

  2. Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować. Galaretkę rozpuścić w 150 ml wrzącej wody. Przestudzoną galaretkę połączyć z musem truskawkowym. Mus przelać na zastygniętą panną cottę. Ponowie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Gotowy deser udekorować bitą śmietaną, startą czekoladą i listkami mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń