Do góry

Desery Przepis na:

Panna cotta z serkiem mascarpone, białą czekoladą i frużeliną z owoców lata

Panna cotta z serkiem mascarpone, białą czekoladą i frużeliną z owoców lata

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 721

Dodano:

Odsłon: 175

Desery na zimno z owocami są nieodłącznym elementem lata. Soczyste wiśnie, słodkie maliny czy orzeźwiająca biała porzeczka, grzech z tych dobrodziejstw nie korzystać. Deser Panna cotta robi się bardzo łatwo i szybko J najdłuższy jest tylko czas oczekiwania. Wiśniowy sezon trwa o wiele za krótko i nigdy nie pozwala mi się nimi nacieszyć, dlatego poza deserami na zimno, wiśnie zamykam w słoiczkach a także robię nalewki, by zimą również cieszyć się namiastką lata. Pysznie smakują i przywołują wspomnienia….Bardzo polecam jest pycha!

Składniki

  • Panna cotta:
  • 250 ml mleka
  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 25 dag serka mascarpone
  • 10 dag białej czekolady
  • 4 dag cukru
  • 4 listki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • Frużelina z owoców lata:
  • 35 dag mieszanych owoców lata: wiśnie, malina, porzeczka biała lub czerwona
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 listki żelatyny
  • Dodatkowo;
  • Biała czekolada
  • Świeże owoce i mięta do dekoracji
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Panna cotta z serkiem mascarpone, białą czekoladą i frużeliną z owoców lata

Przygotowanie

  1. Żelatynę w listkach namoczyć w zimnej wodzie, jak w przepisie na opakowaniu.

    Mleko i śmietankę umieścić w rondelku, dodać wydrążone ziarenka z laski wanilii, wsypać cukier i całość mocno podgrzać-nie gotować! Zdjąć z ognia, do gorącego dodać połamaną na kawałki białą czekoladę oraz serek mascarpone, i namoczoną oraz odciśniętą z wody żelatynę, całość dobrze wymieszać rózgą aż do rozpuszczenia a najlepiej zmiksować blenderem. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.

    Zimną masę ale nadal płynną rozlać po równo do szklanych pucharków i wstawić do lodówki aby stężała.

  2. Frużelina:

    Wydrylowane wiśnie, obrane porzeczki oraz maliny, zasypać cukrem, skropić sokiem z cytryny i gotować aż owoce zaczną się rozpadać, ewentualnie dosłodzić gdy frużelina będzie bardzo kwaśna. Zestawić z ognia.

    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, wg przepisu na opakowaniu, odcisnąć, dodać do gorących owoców, dobrze wymieszać, wystudzić. Zimną frużelinę wyłożyć na wierzch stężałego deseru chłodzić całą noc w lodówce.

    Udekorować przed podaniem: czekoladą, świeżymi owocami i miętą.
    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń