Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz przepisu na lekki deser śmietankowy przełamany owocami? Włoska panna cotta z truskawkami to idealna odpowiedź. Deser jest lekki i nie za słodki, możesz go zaserwować na każdą okazję.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1210
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 101
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1030
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1210
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 101
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1030
Składniki
Galaretkę truskawkową rozpuść w 500 ml wrzątku. Odstaw do przestygnięcia, a następnie włóż do lodówki na 30-40 minut. Pamiętaj jednak, że galaretka nie może się całkowicie stężeć.
Wymieszaj żelatynę w wodzie i odstaw, by napęczniała. Powinno to zająć około 5 minut. Następnie wlej do rondelka mleko, śmietanę kremówkę i cukier. Wszystko podgrzej na małym ogniu, ale nie doprowadzaj do gotowania. Co jakiś czas mieszaj, do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy pastę z wanilii i mieszamy. Gdy w garnku mieszanka będzie już gorąca to zdejmujemy rondelek z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy.
Gotową masę śmietankową odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Dodanie zbyt gorącej śmietanki, może mieć wpływ na konsystencję galaretki. Przelewamy masę do pucharków. Wstawiamy naczynia z masą do lodówki na mniej więcej 1,5-2 godziny do całkowitego zastygnięcia.
W międzyczasie umyj i pokrój na pół truskawki. Na górę masy śmietankowej ułóż truskawki. Zalej je galaretką. Ponownie wstaw deser do lodówki do zastygnięcia galaretki. Jeśli chcesz inną formę truskawek, możesz je zmiksować i połączyć z lekko przestudzoną galaretką. Przed podaniem udekoruj świeżymi listkami mięty. Możesz dodać też świeże truskawki, startą czekoladę, bitą śmietanę i beziki.