Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Paprykowa lazania"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 681
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 110
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2711
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 681
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 110
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2711
Składniki
porcje,czas ok. 80 min; porcja – 220 kcal, cena 2,10 zł.
Strąki papryk umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem i przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na ćwiartki, oprósz solą.
Bakłażany (lub jeden większy) umyj, pozostaw ze skórką. Pokrój w plasterki o grubości około 1 cm. Posól, odstaw na kilka minut, aby puściły sok, a następnie osusz je papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy. Kolejno smaż plastry bakłażanów oraz kawałki papryki. Ugotowane w mundurkach (i obrane) ziemniaki pokrój w plasterki, oprósz solą i pieprzem. Przygotuj płaskie naczynie do zapiekania.
Na dnie rozłóż plasterki ziemniaków, następnie warstwy bakłażana i papryki. Skrop resztą oliw i zapiekaj ok. 40 min w 160 st. Lazanie podziel na porcje, udekoruj tymiankiem.
Jeśli pieczesz bakłażany w całości, ponakłuwaj je w wielu miejscach widelcem. Po upieczeniu włóż warzywa do zimnej wody na około 30 minut, by pozbyć się goryczki. Potem możesz je obrać.Źródło: Świat kobiety