Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Paprykowa lazania"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 39
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 90
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 39
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 90
Składniki
porcje,czas ok. 80 min; porcja – 220 kcal, cena 2,10 zł.
Strąki papryk umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem i przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na ćwiartki, oprósz solą.
Bakłażany (lub jeden większy) umyj, pozostaw ze skórką. Pokrój w plasterki o grubości około 1 cm. Posól, odstaw na kilka minut, aby puściły sok, a następnie osusz je papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy. Kolejno smaż plastry bakłażanów oraz kawałki papryki. Ugotowane w mundurkach (i obrane) ziemniaki pokrój w plasterki, oprósz solą i pieprzem. Przygotuj płaskie naczynie do zapiekania.
Na dnie rozłóż plasterki ziemniaków, następnie warstwy bakłażana i papryki. Skrop resztą oliw i zapiekaj ok. 40 min w 160 st. Lazanie podziel na porcje, udekoruj tymiankiem.
Jeśli pieczesz bakłażany w całości, ponakłuwaj je w wielu miejscach widelcem. Po upieczeniu włóż warzywa do zimnej wody na około 30 minut, by pozbyć się goryczki. Potem możesz je obrać.Źródło: Świat kobiety