Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Parówkowy krokodyl w cieście francuskim"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1827
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1827
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
Składniki
Ciasto rozwiń. Z prostokątnego płata pościnaj ukośnie boki tak, by powstał równoramienny trójkąt. Jego wierzchołek będzie ogonem krokodyla. Podstawa trójkąta utworzy później głowę krokodyla.
4 jajka ugotuj w osolonym wrzątku na twardo (8-10 minut). Wyjmij, ostudź, obierz, a potem pokrój na połówki. Parówki pozbaw osłonek. Osączone ogórki przekrój na połówki, ser podziel na kawałki.
Na środku trójkątnego płatu układaj plastry szynki, parówki, ogórki, połówki jajek i ser. Pozostałe po bokach ciasto ponacinaj nożykiem (na 2/3 wysokości trójkąta). Powstałe paski składaj do środka i zlepiaj tak, by przykryć farsz.
1/3 ciasta (u podstawy trójkąta) zwiń, formując głowę. Zrób oczy z oliwek, nozdrza z pieprzu. Z odciętego ciasta uformuj łapy krokodyla. Całość posmaruj jajkiem, piecz w 180 st. ok. 40 min.
czas ok. 70 min; sztuka – 230 kcal, cena 1,30 złŹródło: Świat kobiety