Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pascha bakaliowa z pomarańczową nutą"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 149
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 149
Składniki
Siekane migdały zrumień, wystudź. Masło, cukier puder i cukier waniliowy utrzyj na puch. Dodaj żółtka oraz twaróg. Ucieraj dalej, aż masa będzie puszysta. Przełóż ją do garnka.
Dolej śmietankę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze chwilę, mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj zrumienione migdały, pokrojone owoce kandyzowane oraz likier. Dobrze wymieszaj.
Miseczkę albo półokrągłą foremkę wyłóż lnianą ściereczką (ew. kilkakrotnie złożoną gazą). Wlej masę serową, wyrównaj wierzch, przykryj drugą ściereczką, dociśnij i obciąż. Paschę schładzaj w lodówce co najmniej 12 godzin.
Kiedy będzie gotowa, odwróć naczynie do góry dnem, wyjmij paschę i ułóż ją na talerzu. Ozdób suszonymi i kandyzowanymi owocami oraz migdałami.Źródło: Naj