Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pascha z przepisu Magdy Gessler to wielkanocna słodkość lubiana chyba przez wszystkich. Rozpływający się w ustach ser z dodatkiem kandyzowanych owoców i bakalii będzie dopełnieniem świątecznego śniadania. Przepis na paschę – wielkanocny przysmak Pascha wielkanocna to słodki przysmak, który podawany jest w okresie świąt Wielkiej Nocy. Przygotowuje się ją w Polsce, na Ukrainie i w Rosji. Co ciekawe deser ten ma swoje znaczenie symboliczne. Mleko i jaja mają oznaczać odradzającą się na wiosnę przyrodę, natomiast bakalie są symbolem dobrobytu i bogactwa. Co dodać do paschy Magdy Gessler? Bazą przepisy na paschę wielkanocną Magdy Gessler jest tłusty twaróg, nie może zabraknąć również słodkiej śmietanki i masła. Dla niektórych zaskoczeniem może być liczba żółtek jaj, znana restauratorka dodaje ich aż dziesięć. Ogromną rolę odgrywają również bakalie, rodzynki, migdały lub orzechy włoskie i kandyzowana skórka pomarańczowa. Smak masy warto urozmaicić aromatem waniliowym. Jak przygotować rodzynki do paschy Magdy Gessler? Sekretem bogatego smaku paschy wielkanocnej Magdy Gessler są specjalnie przygotowane rodzynki. Zanim zostaną dodane do serowej masy, należy je namoczyć w mocnej czarnej herbacie z dodatkiem rumu. Krok ten można pominąć, jeżeli deserem mają zajadać się również najmłodsi.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 212
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 716
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 899
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 212
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 716
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 899
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotuj rodzynki. W garnuszku umieść wodę i czarną herbatę. Zagotuj, tworząc esencję. Dodaj rum i rodzynki. Zdejmij z ognia i zostaw na ok. 30 minut. Po tym czasie rodzynki odsącz z nadmiaru płynu.
Przygotuj masę serową. Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce o średnich oczkach. Przełóż go do dużej miski i dodaj śmietankę oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj całość na niskich obrotach miksera.
W osobnej misce utrzyj masło na puch z dodatkiem połowy cukru pudru. Przełóż je do twarogu. Żółtka ubij na jasną pianę z dodatkiem pozostałego cukru pudru. Przełóż je do pozostałych składników. Wsyp wszystkie bakalie i całość delikatnie wymieszaj.
Uformuj paschę. Masę przenieś na podwójnie złożoną gazę. Odciśnij ręcznie z nadmiaru wilgoci. Przełóż ją razem z gazą na sitko włożone do garnka lub miski. Wstaw do lodówki na ok. 12 godzin. Możesz także użyć dedykowanej formy do paschy. Po tym czasie przenieś stężałą masę serową na talerz. Zdejmij gazę. Paschę z przepisu Magdy Gessler podawaj po ozdobieniu owocami i kwiatami.