Pascha z przepisu Magdy Gessler to wielkanocna słodkość lubiana chyba przez wszystkich. Rozpływający się w ustach ser z dodatkiem kandyzowanych owoców i bakalii będzie dopełnieniem świątecznego śniadania. Przepis na paschę – wielkanocny przysmak Pascha wielkanocna to słodki przysmak, który podawany jest w okresie świąt Wielkiej Nocy. Przygotowuje się ją w Polsce, na Ukrainie i w Rosji. Co ciekawe deser ten ma swoje znaczenie symboliczne. Mleko i jaja mają oznaczać odradzającą się na wiosnę przyrodę, natomiast bakalie są symbolem dobrobytu i bogactwa. Co dodać do paschy Magdy Gessler? Bazą przepisy na paschę wielkanocną Magdy Gessler jest tłusty twaróg, nie może zabraknąć również słodkiej śmietanki i masła. Dla niektórych zaskoczeniem może być liczba żółtek jaj, znana restauratorka dodaje ich aż dziesięć. Ogromną rolę odgrywają również bakalie, rodzynki, migdały lub orzechy włoskie i kandyzowana skórka pomarańczowa. Smak masy warto urozmaicić aromatem waniliowym. Jak przygotować rodzynki do paschy Magdy Gessler? Sekretem bogatego smaku paschy wielkanocnej Magdy Gessler są specjalnie przygotowane rodzynki. Zanim zostaną dodane do serowej masy, należy je namoczyć w mocnej czarnej herbacie z dodatkiem rumu. Krok ten można pominąć, jeżeli deserem mają zajadać się również najmłodsi.
Pascha - przepis Magdy Gessler
Składniki
- 1 kg twarogu tłustego
- 50 ml śmietany 30%
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 150 g rodzynek
- 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 100 g orzechów włoskich lub migdałów
- 10 żółtek jaj
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo do nasączenia rodzynek:
- 3 torebki dobrej czarnej herbaty
- 200 ml wody
- 50 ml rumu
Składniki
- 1 kg twarogu tłustego
- 50 ml śmietany 30%
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 150 g rodzynek
- 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 100 g orzechów włoskich lub migdałów
- 10 żółtek jaj
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo do nasączenia rodzynek:
- 3 torebki dobrej czarnej herbaty
- 200 ml wody
- 50 ml rumu

Etapy przygotowania
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotuj rodzynki. W garnuszku umieść wodę i czarną herbatę. Zagotuj, tworząc esencję. Dodaj rum i rodzynki. Zdejmij z ognia i zostaw na ok. 30 minut. Po tym czasie rodzynki odsącz z nadmiaru płynu.
Przygotuj masę serową. Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce o średnich oczkach. Przełóż go do dużej miski i dodaj śmietankę oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj całość na niskich obrotach miksera.
W osobnej misce utrzyj masło na puch z dodatkiem połowy cukru pudru. Przełóż je do twarogu. Żółtka ubij na jasną pianę z dodatkiem pozostałego cukru pudru. Przełóż je do pozostałych składników. Wsyp wszystkie bakalie i całość delikatnie wymieszaj.
Uformuj paschę. Masę przenieś na podwójnie złożoną gazę. Odciśnij ręcznie z nadmiaru wilgoci. Przełóż ją razem z gazą na sitko włożone do garnka lub miski. Wstaw do lodówki na ok. 12 godzin. Możesz także użyć dedykowanej formy do paschy. Po tym czasie przenieś stężałą masę serową na talerz. Zdejmij gazę. Paschę z przepisu Magdy Gessler podawaj po ozdobieniu owocami i kwiatami.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 224
Prosta w przygotowaniu pieczeń wieprzowa w połączeniu ze smażonymi ananasami....
Odsłon: 134
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 708
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 224
Prosta w przygotowaniu pieczeń wieprzowa w połączeniu ze smażonymi ananasami....
Odsłon: 134
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 708



Składniki
- 1 kg twarogu tłustego
- 50 ml śmietany 30%
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 150 g rodzynek
- 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 100 g orzechów włoskich lub migdałów
- 10 żółtek jaj
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 torebki dobrej czarnej herbaty
- 200 ml wody
- 50 ml rumu
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotuj rodzynki. W garnuszku umieść wodę i czarną herbatę. Zagotuj, tworząc esencję. Dodaj rum i rodzynki. Zdejmij z ognia i zostaw na ok. 30 minut. Po tym czasie rodzynki odsącz z nadmiaru płynu.
Przygotuj masę serową. Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce o średnich oczkach. Przełóż go do dużej miski i dodaj śmietankę oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj całość na niskich obrotach miksera.
W osobnej misce utrzyj masło na puch z dodatkiem połowy cukru pudru. Przełóż je do twarogu. Żółtka ubij na jasną pianę z dodatkiem pozostałego cukru pudru. Przełóż je do pozostałych składników. Wsyp wszystkie bakalie i całość delikatnie wymieszaj.
Uformuj paschę. Masę przenieś na podwójnie złożoną gazę. Odciśnij ręcznie z nadmiaru wilgoci. Przełóż ją razem z gazą na sitko włożone do garnka lub miski. Wstaw do lodówki na ok. 12 godzin. Możesz także użyć dedykowanej formy do paschy. Po tym czasie przenieś stężałą masę serową na talerz. Zdejmij gazę. Paschę z przepisu Magdy Gessler podawaj po ozdobieniu owocami i kwiatami.
Pyszotka:)
Pyszna , piękna pascha.;)