Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pastel de nata to minitarty na spodzie francuskim z pysznym kremem budyniowym. Podawane są na ciepło w wielu portugalskich kawiarniach, bo właśnie stamtąd pochodzą. Teraz mogą podbić serca w twoim domu!
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 103
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1845
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 233
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6330
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 103
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1845
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 233
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6330
Składniki
Cukier, wodę, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i całą laskę cynamonu przełóż do średniej wielkości garnka. Doprowadź do wrzenia bez gotowania. Wyciągnij laskę cynamonu i zdejmij garnek z ognia.
W osobnym garnku zagotuj mleko i energicznie wymieszaj je z mąką i szczyptą soli. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Poczekaj aż zgęstnieje. Może to potrwać około 5 minut. Zdejmij wtedy z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Do mleka z mąką i solą dodaj żółtka, a następnie wcześniej przygotowaną masę z cukrem. Zmiksuj aż całość dobrze się połączy. Jeśli są grudki, możesz przelać masę przez sitko.
Przygotuj formę na muffinki. Posmaruj ją delikatnie tłuszczem.
Ciasta francuskie rozwiń na blacie. Wykrój z nich okręgi – nieco większe niż otwory w formie na muffinki. Każdy kawałek ciasta powinien pokryć spód oraz boki.
Wypełnij całą formę na muffinki, a następnie napełnij każdą foremkę kremem do 3/4 wysokości. Rozgrzej piekarnik do bardzo wysokiej temperatury - najlepiej 270 stopni Celsjusza i piecz około 10 minut aż wierzch się zarumieni.