Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pastel de nata to minitarty na spodzie francuskim z pysznym kremem budyniowym. Podawane są na ciepło w wielu portugalskich kawiarniach, bo właśnie stamtąd pochodzą. Teraz mogą podbić serca w twoim domu!
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2137
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 135
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2137
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 135
Składniki
Cukier, wodę, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i całą laskę cynamonu przełóż do średniej wielkości garnka. Doprowadź do wrzenia bez gotowania. Wyciągnij laskę cynamonu i zdejmij garnek z ognia.
W osobnym garnku zagotuj mleko i energicznie wymieszaj je z mąką i szczyptą soli. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Poczekaj aż zgęstnieje. Może to potrwać około 5 minut. Zdejmij wtedy z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Do mleka z mąką i solą dodaj żółtka, a następnie wcześniej przygotowaną masę z cukrem. Zmiksuj aż całość dobrze się połączy. Jeśli są grudki, możesz przelać masę przez sitko.
Przygotuj formę na muffinki. Posmaruj ją delikatnie tłuszczem.
Ciasta francuskie rozwiń na blacie. Wykrój z nich okręgi – nieco większe niż otwory w formie na muffinki. Każdy kawałek ciasta powinien pokryć spód oraz boki.
Wypełnij całą formę na muffinki, a następnie napełnij każdą foremkę kremem do 3/4 wysokości. Rozgrzej piekarnik do bardzo wysokiej temperatury - najlepiej 270 stopni Celsjusza i piecz około 10 minut aż wierzch się zarumieni.