Do góry

Desery Przepis na:

Pavlova

Pavlova

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 1452

Dodano:

Odsłon: 8934

Pavlova, królowa wśród bez. Deser australijski i nowozelandzki, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami, najczęściej truskawkami, malinami, kawałkami brzoskwini bądź owocami kiwi. Idealna chrupka z zewnątrz beza, z lekko ciągnącym środkiem.

Składniki

  • białka z 4 jaj około 140 g
  • cukier kryształ 250 g
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • skrobia ziemniaczana 2 łyżki
  • Krem śmietanowy
  • śmietana 36% 250 ml
  • świeże owoce
  • cukier puder do posypania
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pavlova

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

    Białka w temperaturze pokojowej, umieszczam w misie ( szklana bądź metalowa ) robota kuchennego, ubiłam na sztywno na najwyższych obrotach. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodaję sok z cytryny, następnie partiami cukier najlepiej po łyżce, stale miksując, aż do jego rozpuszczenia. Mąkę ziemniaczaną dodaję na sam koniec, mieszam na najniższych obrotach miksera. Czas ubijania bezy to 5-8 minut, w zależności od posiadanego miksera. Masa powinna być gęsta i lśniąca a mieszana powinna zachowywać swój kształt. Wówczas masę bezową, przekładam na papier do pieczenia lub wyciskam za pomocą rękawa cukierniczego ułatwiając sobie zadanie, tworząc pożądany kształt ( duży i wysoki krążek zagarniając boki ku górze, na wierzchu tworząc gniazdo ). Czas suszenia, należy dopasować do wielkości bezy i posiadanego piekarnika. Moją Pavlovą suszyłam do 3 godziny, w temperaturze 120 °C z termoobiegiem z uchylonymi drzwiczkami.

    Misę w której ubijam śmietanę chłodzę w zamrażarce 15 minut ( wskazane w upalne dni ). Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na najwyższych obrotach miksera, kontrolując konsystencję. Śmietanę wykładam na wystudzoną bezę, owoce kroję na mniejsze kawałki wykładam na śmietanie . Oprószam cukrem pudrem. Deser przechowuję w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń