Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pavlova to torcik bezowy wypełniony kremem i owocami. Uważana jest za jedną z potraw narodowych Australii i Nowej Zelandii - oba kraje twierdzą, że wynalazły ten deser. Pewne jest tylko, że tort został nazwany na cześć rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej, która pod koniec lat dwudziestych XX wieku gościła w obu krajach. Od stu lat istnieją różne wersje pochodzenia deseru. Niedawno będąc w Perth dowiedziałam się, że właśnie tam powstała pierwsza Pavlova, jednak w nowozelandzkiej książce kucharskiej znajduje się wcześniejszy przepis na „Pavlova Cakes”, które w dużej mierze odpowiadają dobrze znanej Pavlovej, z tą różnicą że było to kilka małych torcików. Zainspirowało mnie to do zrobienia Pavlovej tym razem w małych porcjach. Wybrałam owoce egzotyczne, ponieważ ich wyrazisty smak wspaniale komponuje się ze słodką bezą.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 249
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1329
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4173
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1183
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 249
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1329
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4173
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1183
Składniki
Rozgrzac piekarnik do 120° C i wylozyc blache do pieczenia papierem. Białka - powinny miec temperature pokojowa - ubic z sola w czystej i calkowicie pozbawionej tluszczu misce na sztywna piane. Stopniowo dodawac cukier. Przesiac skrobie i dodac do ubitych bialek. Wymieszac trzepaczka i na koniec dodac ocet lub sok z limonki, to zagwarantuje, ze piana bedzie bardzo sztywna. Uzywajac dwóch lyzek stolowych, ulozyc bialka na blasze do pieczenia i wcisnac lyzka wglebienie. Zmniejszyc temperature w piekarniku do 100° C i pozostawic bezy do wyschniecia w piekarniku na ok. 75 minut. Nastepnie wylaczyc piekarnik i ostudzic torciki, najlepiej otworzyc lekko piekarnik i wlozyc pomiedzy drzwiami a piekarnikiem recznik lub drewniana lyzke. Dzieki temu wilgoc moze wyparowac, a bezy pozostana chrupiace.
Smietane ubic na sztywno i posypac cukrem waniliowym. Dodac wyskrobany miazsz z laski wanilii. Limonke umyc, osuszyc, zetrzec skórke i dodac ja do kremu. Mascarpone wymieszac na gladka mase, dodac smietane i trzymac krem schlodzony do momentu uzycia. Umyc owoce (np. jagode peruwianska, mango, kiwi, marakuje, papaje) Zmiksowac kilka kawalków mango i wymieszac z miazszem marakui. Nigdy nie nalezy miksowac marakui, gdyz jej pestki staja sie gorzkie.
Pozostale owoce obrac i pokroic na kawalki. Wydrazyc miazsz z marakui.
Puree z mango wlozyc do wglebienia torcika, na wierzch wylozyc krem i udekorowac kawalkami owoców, miazszem marakui i listkami bazylii.
Torciki najlepiej przygotowac tuz przed podaniem, aby beza nie rozmokla.