Do góry

Desery Przepis na:

Pełnoziarniste jagodzianki z serem

Pełnoziarniste jagodzianki z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 729

Dodano:

Odsłon: 1512

Pyszne, świeżutkie bułeczki z kremowym twarożkiem i jagodami ( chociaż maliny też się sprawdzą ). To prawdziwy smak lata :) Pomimo przewagi mąki pełnoziarnistej ciasto jest elastyczne, łatwo się zagniata i pięknie rośnie.;) Najlepsze w dniu wypieku!

Składniki

  • CIASTO :
  • 500 g mąki pszennej (u mnie 200 g krupczatki i 300 g pełnoziarnistej)
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g drożdży świeżych (!)
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • NADZIENIE :
  • 500 g twarogu półtłustego (zmielonego trzykrotnie)
  • 100 g naturalnego jogurtu
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka budyniu waniliowego (skrobi)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • szklanka jagód
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pełnoziarniste jagodzianki z serem

Przygotowanie

  1. rzygotować rozczyn : Mleko podgrzać, dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Przygotowany zaczyn przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-20 min.

  2. Do miski wsypać mąkę i sól, wbić jajka i wyrośnięte drożdże. Chwilę wyrabiać, dodać roztopione masło. Wyrabiać dość długo, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk - będzie elastyczne. W razie potrzeby podsypać mąką. Gotowe ciasto uformować w kulę, odłożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h.

  3. W tym czasie przygotować nadzienie : W misie utrzeć twaróg z jogurtem, jajkami, cukrem, budyniem i wiórkami kokosowymi. Robić tak przez kilka minut na niskich obrotach miksera do połączenia składników.

  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Podzielić na ok. 16 równych części.
    Z każdej części uformować kulki, następnie ułożyć je blisko obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do podrośnięcia.
    Kulki rozpłaszczyć i uformować wgłębienia na nadzienie, najlepiej przy pomocy szklanki.

  5. Do każdego dołka włożyć po łyżce masy serowej.

  6. Następnie wcisnąć po kilka jagód na wierzch każdej bułeczki. Posmarować dodatkowo rozbełtanym jajkiem. Ładnie się zezłocą.;)

  7. Jagodzianki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 20-30 minut (do zarumienienia). Studzić na kuchennej kratce. Dodatkowo można posypać cukrem pudrem.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń