Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, świeżutkie bułeczki z kremowym twarożkiem i jagodami ( chociaż maliny też się sprawdzą ). To prawdziwy smak lata :) Pomimo przewagi mąki pełnoziarnistej ciasto jest elastyczne, łatwo się zagniata i pięknie rośnie.;) Najlepsze w dniu wypieku!
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1659
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1439
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1452
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1606
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1659
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1439
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1452
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1606
Składniki
rzygotować rozczyn : Mleko podgrzać, dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Przygotowany zaczyn przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-20 min.
Do miski wsypać mąkę i sól, wbić jajka i wyrośnięte drożdże. Chwilę wyrabiać, dodać roztopione masło. Wyrabiać dość długo, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk - będzie elastyczne. W razie potrzeby podsypać mąką. Gotowe ciasto uformować w kulę, odłożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h.
W tym czasie przygotować nadzienie : W misie utrzeć twaróg z jogurtem, jajkami, cukrem, budyniem i wiórkami kokosowymi. Robić tak przez kilka minut na niskich obrotach miksera do połączenia składników.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Podzielić na ok. 16 równych części. Z każdej części uformować kulki, następnie ułożyć je blisko obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do podrośnięcia. Kulki rozpłaszczyć i uformować wgłębienia na nadzienie, najlepiej przy pomocy szklanki.
Do każdego dołka włożyć po łyżce masy serowej.
Następnie wcisnąć po kilka jagód na wierzch każdej bułeczki. Posmarować dodatkowo rozbełtanym jajkiem. Ładnie się zezłocą.;)
Jagodzianki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 20-30 minut (do zarumienienia). Studzić na kuchennej kratce. Dodatkowo można posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)