Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pianka czekoladowa w polewie"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 125
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 111
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 125
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 111
Składniki
Spód: herbatniki kruszę w malakserze. Margarynę roztapiam. Łączę oba i dodaję kakao, mieszam. Przekładam do tortownicy (o śr. 21 cm), mocno dociskam, schładzam w lodówce.
Robię masę czekoladową: żelatynę rozpuszczam w 1/4 szkl. gorącej wody, studzę. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z 4 łyżkami śmietanki. Resztę śmietanki ubijam z cukrem pudrem i Śnieżką, dodaję jogurt, miksując dodaję rozpuszczoną czekoladę, wlewam cienką strużką żelatynę.
Masę wylewam na spód z herbatników. Deser wkładam do lodówki, najlepiej na noc.
Polewy podgrzewam. Dekoruję deser wpierw ciemną, następnie jasną polewą.
Do masy można też dodać wiórki czekolady mlecznej lub gorzkiej, jak kto lubi. Marta Matusiewicz z Bielska-BiałejŹródło: Kobieta i życie