Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pianka czekoladowa w polewie"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7782
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7782
Składniki
Spód: herbatniki kruszę w malakserze. Margarynę roztapiam. Łączę oba i dodaję kakao, mieszam. Przekładam do tortownicy (o śr. 21 cm), mocno dociskam, schładzam w lodówce.
Robię masę czekoladową: żelatynę rozpuszczam w 1/4 szkl. gorącej wody, studzę. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z 4 łyżkami śmietanki. Resztę śmietanki ubijam z cukrem pudrem i Śnieżką, dodaję jogurt, miksując dodaję rozpuszczoną czekoladę, wlewam cienką strużką żelatynę.
Masę wylewam na spód z herbatników. Deser wkładam do lodówki, najlepiej na noc.
Polewy podgrzewam. Dekoruję deser wpierw ciemną, następnie jasną polewą.
Do masy można też dodać wiórki czekolady mlecznej lub gorzkiej, jak kto lubi. Marta Matusiewicz z Bielska-BiałejŹródło: Kobieta i życie