Do góry

Desery Przepis na:

Pianka jogurtowo-śmietanowa z owocami i galaretką

Pianka jogurtowo-śmietanowa z owocami i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10184

Dodano:

Odsłon: 5446

lekka, puszysta pianka z czekoladowym spodem, owocami i galaretką. Rozpływa się w ustach :-)

Składniki

  • Spód:
  • ciastka kakaowe markizy z czekoladowym nadzieniem 300 g
  • masło 60 g
  • Pianka:
  • jogurt grecki 1000 g
  • śmietanka kremówka 36% 500ml
  • cukier puder 8 łyżek
  • żelatyna 7 łyżeczek
  • aromat waniliowy do smaku
  • owoce (u mnie banany i nektarynki)
  • galaretka (u mnie brzoskwiniowa) 1
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód: Ciastka umieścić w malakserze i zmiksować, wymieszać z rozpuszczonym masłem do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

    Formę kwadratową o boku do 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, wgnieść w dno formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.

  2. Pianka: Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać żeby nie było najmniejszych grudek. Lekko przestudzić.

    Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę.

    Dodawać jogurt, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubijać na najwyższych obrotach przez kilka minut. Na sam koniec dodać cukier puder i zmiksować.

    Do żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej, dobrze rozprowadzić. Cienką strużką wlewać do ciągle ubijanej masy jogurtowej, miksując.

    Schłodzony spód z ciasteczek wyjąć z lodówki, przelać na niego masę jogurtową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 12 godzin lub do całkowitego stężenia pianki.

  3. Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzącej wody, całkowicie wystudzić. Na zastygniętą piankę ułożyć dowolne owoce, zalać galaretką i wstawić do lodówki do jej stężenia. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń