Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
lekka, puszysta pianka z czekoladowym spodem, owocami i galaretką. Rozpływa się w ustach :-)
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 1659
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8791
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3157
Polecam.
Odsłon: 1968
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 1659
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8791
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3157
Polecam.
Odsłon: 1968
Składniki
Spód: Ciastka umieścić w malakserze i zmiksować, wymieszać z rozpuszczonym masłem do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę kwadratową o boku do 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, wgnieść w dno formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Pianka: Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać żeby nie było najmniejszych grudek. Lekko przestudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Dodawać jogurt, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubijać na najwyższych obrotach przez kilka minut. Na sam koniec dodać cukier puder i zmiksować. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej, dobrze rozprowadzić. Cienką strużką wlewać do ciągle ubijanej masy jogurtowej, miksując. Schłodzony spód z ciasteczek wyjąć z lodówki, przelać na niego masę jogurtową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 12 godzin lub do całkowitego stężenia pianki.
Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzącej wody, całkowicie wystudzić. Na zastygniętą piankę ułożyć dowolne owoce, zalać galaretką i wstawić do lodówki do jej stężenia. Smacznego :-)