Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pianka rabarbarowa na biszkopcie"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Składniki
Biszkopt: białka oddzielam od żółtek i ubijam mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier i żółtka. Mąkę przesiewam i delikatnie łączę z masą za pomocą szpatułki.
Dno tortownicy (o średnicy 21 cm) wykładam papierem do pieczenia (boków nie wykładam i nie smaruję), wylewam ciasto i piekę je 20 min w piekarniku z termoobiegiem, rozgrzanym do temp. 170°C. Studzę w blaszce.
Pianka: rabarbar obieram i kroję w kostkę. Przekładam go do garnka z grubym dnem, dodaję cukier i gotuję na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się rozpadać. Można go całkowicie rozgotować lub przyspieszyć proces przygotowywania, miksując ugotowany rabarbar z cukrem. Studzę.
Schłodzoną śmietankę ubijam mikserem na sztywno, łączę z jogurtem i zimną masą rabarbarową. Żelatynę rozpuszczam w 1/4 szklanki wrzątku, lekko studzę i jeszcze ciepłą wlewam do pianki. Miksuję i rozprowadzam na zimnym biszkopcie. Wstawiam całość do lodówki na kilka godzin, by pianka dobrze stężała.
Bardzo lekka i orzeźwiająca. Do tego nietrudna do wykonania. Po prostu rozpływa się w ustach. Małgorzata Pankiewicz z WrzosowejŹródło: Kobieta i życie