Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piankowe kostki kajmakowe"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 37
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 107
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 20
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 37
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 107
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 20
Składniki
W rondelku stop masło i odstaw, aby lekko je przestudzić. Herbatniki pokrusz na drobno w malakserze. Następnie okruszki wymieszaj z wiórkami kokosowymi oraz roztopionym masłem. Dolej jeszcze 125 ml mleka skondensowanego i dobrze wszystko wymieszaj. Przygotowaną masą wylep spód brytfanki (najlepiej o wymiarach ok. 21 x 30 cm). Dociśnij i mocno schłódź, wstawiając do lodówki co najmniej na godzinę.
W drugim garnku podgrzej pozostałe 9 łyżek mleka skondensowanego. Dodaj cukierki, cały czas mieszaj i podgrzewaj do momentu, aż cukierki całkowicie się stopią. Powinna powstać gładka masa kajmakowa. Odstaw garnek z ognia, ale co jakiś czas masę przemieszaj, aby całkowicie nie stężała.
Pianki waniliowe pokrój na równe kawałeczki. Brytfankę ze spodem z herbatników wyjmij z lodówki. Gładko rozsmaruj na nim połowę masy z cukierków toffi. Od razu posyp ją kawałeczkami pianek.
Wierzch gotowego ciasta polej resztą masy kajmakowej. Wstaw placek do lodówki na co najmniej 30 minut. Przed podaniem pokrój go na kwadraty równej wielkości. Czas przygotowania: 30 minut.
Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 220 kcal.Źródło: Na żywo