Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piankowe kostki kajmakowe"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
W rondelku stop masło i odstaw, aby lekko je przestudzić. Herbatniki pokrusz na drobno w malakserze. Następnie okruszki wymieszaj z wiórkami kokosowymi oraz roztopionym masłem. Dolej jeszcze 125 ml mleka skondensowanego i dobrze wszystko wymieszaj. Przygotowaną masą wylep spód brytfanki (najlepiej o wymiarach ok. 21 x 30 cm). Dociśnij i mocno schłódź, wstawiając do lodówki co najmniej na godzinę.
W drugim garnku podgrzej pozostałe 9 łyżek mleka skondensowanego. Dodaj cukierki, cały czas mieszaj i podgrzewaj do momentu, aż cukierki całkowicie się stopią. Powinna powstać gładka masa kajmakowa. Odstaw garnek z ognia, ale co jakiś czas masę przemieszaj, aby całkowicie nie stężała.
Pianki waniliowe pokrój na równe kawałeczki. Brytfankę ze spodem z herbatników wyjmij z lodówki. Gładko rozsmaruj na nim połowę masy z cukierków toffi. Od razu posyp ją kawałeczkami pianek.
Wierzch gotowego ciasta polej resztą masy kajmakowej. Wstaw placek do lodówki na co najmniej 30 minut. Przed podaniem pokrój go na kwadraty równej wielkości. Czas przygotowania: 30 minut.
Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 220 kcal.Źródło: Na żywo