Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny i kruchy, pieczony chrust z kawałkami suszonej żurawiny ! W zdrowszej wersji, dla osób które nie tolerują laktozy.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 70
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 70
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Składniki
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę, jogurt i przestudzone roztopione masło. Wyrabiamy ręką. Na końcu wlewamy łyżkę spirytusu. Wyrabiamy ponownie ( ja najpierw zagniotłam ręcznie, a potem jeszcze chwilę w Thermomixie). Pod koniec dodałam posiekaną drobno suszoną żurawinę. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy wałkujemy na cienki prostokąt. Tniemy za pomocą noża lub radełka na mniejsze paski. Na środku nacinamy i przeplatamy jeden koniec. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Chrust układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 10-12 min do zarumienienia. Przestudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.