Do góry

Desery Przepis na:

Pieczone faworki z żurawiną

Pieczone faworki z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 202

Dodano:

Odsłon: 193

pyszny i kruchy, pieczony chrust z kawałkami suszonej żurawiny ! W zdrowszej wersji, dla osób które nie tolerują laktozy.

Składniki

  • 500 g mąki tortowej
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 200 ml śmietany 18% bez laktozy
  • 1 łyżka masła bez laktozy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę, jogurt i przestudzone roztopione masło. Wyrabiamy ręką. Na końcu wlewamy łyżkę spirytusu. Wyrabiamy ponownie ( ja najpierw zagniotłam ręcznie, a potem jeszcze chwilę w Thermomixie). Pod koniec dodałam posiekaną drobno suszoną żurawinę.
    Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy wałkujemy na cienki prostokąt. Tniemy za pomocą noża lub radełka na mniejsze paski. Na środku nacinamy i przeplatamy jeden koniec.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Chrust układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 10-12 min do zarumienienia. Przestudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 27 lutego Dodatek żurawiny bardzo interesujący:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 27 lutego Super:)Nie jadłam jeszcze z dodatkiem żurawiny,czas to nadrobić :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń