Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny i kruchy, pieczony chrust z kawałkami suszonej żurawiny ! W zdrowszej wersji, dla osób które nie tolerują laktozy.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 781
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12608
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 781
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12608
Składniki
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę, jogurt i przestudzone roztopione masło. Wyrabiamy ręką. Na końcu wlewamy łyżkę spirytusu. Wyrabiamy ponownie ( ja najpierw zagniotłam ręcznie, a potem jeszcze chwilę w Thermomixie). Pod koniec dodałam posiekaną drobno suszoną żurawinę. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy wałkujemy na cienki prostokąt. Tniemy za pomocą noża lub radełka na mniejsze paski. Na środku nacinamy i przeplatamy jeden koniec. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Chrust układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 10-12 min do zarumienienia. Przestudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.