Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Składniki
Jeśli obawiasz się charakterystycznego mulistego posmaku dużego karpia, możesz go przed przyrządzeniem dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie namoczyć w mleku lub posolić.
Lepiej i zwykle taniej jest kupić dużą rybę niż trzy małe, bo zyskamy w ten sposób więcej mięsa. Sporo osób twierdzi, że karp najlepiej smakuje przygotowany dzień wcześniej, a w Wigilię odgrzany.
Jeśli chcesz go jednak przygotować w dniu konsumpcji, to poprzedniego wieczoru pokrój rybę w dzwonka i obłóż ją plastrami cebuli. Do naczynia dodaj liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Włóż na noc do lodówki.
Czas pieczenia ryby zależy od jej wagi. Przyjmuje się 30 minut na każdy kilogram.
Po wyjęciu z lodówki usuń cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Posól rybę i oprósz, świeżo mielonym pieprzem. Skrop sokiem z cytryny.
Posyp karpia delikatnie słodką papryką, przyprawą do ryb lub ulubionymi ziołami.
Natłuść dokładnie naczynie żaroodporne olejem rzepakowym i ułóż w nim ciasno dzwonka ryby. 6. Piecz do miękkości (1,5-kilogramowego karpia ok. 90 minut w 180 stopniach C.)
Podawaj z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego!
Czas: ok. 90 min. Poziom: średni, porcje: 4, ilość kalorii: 130 kcal/ porcja.Źródło: Tele Tydzień