Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak co roku na święta u mnie w domu obowiązkowo są pierniczki :)) Od kilku lat robiłam pierniczki z marmoladą a tym razem są tylko polukrowane i równie pyszne jak zawsze!!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 583
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 583
Składniki
Mąkę + kakao przesiać i wymieszać z sodą. Dodać jajko. Miód podgrzać wraz z margaryną, cukrem pudrem i przyprawą. Pozostawić do wystudzenia po czym wlać do mąki. Zagnieść ciasto i wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne. Można odstawić do lodówki na kilka godz. bądź też robić pierniczki od razu. Jeśli nasze pierniczki będą zdobiły choinkę to należy przed upieczeniem za pomocą słomki zrobić dziurki!!
Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 10 -15 minut. Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno!! Piekłam w temp. 160" Jakiś czas po upieczeniu można polukrować Lukier: 1 białko 1.5 - 2 szkl. przesianego cukru pudru kilka kropel aromatu cytrynowego * pierwszego dnia po upieczeniu pierniczki są twarde, na 2-3 dni przed jedzeniem należy je wyciągnąć i pozostawić odkryte aby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza, można również włożyć do puszki w której przechowujemy pierniczki kawałek jabłka