Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdego roku przed świętami Bożego Narodzenia razem z dziećmi robię pyszne, małe pierniczki. Później zamykamy je w puszce i czekają... Mniej więcej połowa znika przed świętami. :)
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 806
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 143
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2835
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 806
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 143
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2835
Składniki
Miód wraz z cukrem, przyprawą do pierników i masłem podgrzać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu i nie dopuszczając do zagotowania. Gdy składniki się połączą, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Mąkę przesiać z sodą i solą. Dodać masę miodową i lekko roztrzepane jajko. Wyrobić gładkie, elastyczne i lśniące ciasto. Porcjami rozwałkowywać ciasto na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinać ciastka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pierniczki piec ok. 8-10 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Podczas pieczenia przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym. Białko ubić na sztywno ze szczytptą soli. Podczas ubijania dodawać stopniowo cukier. Posmarować ostudzone pierniczki i posypać kolorową posypką. Smacznego :)