Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki

Pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 512 Ocena: 4454

Dodano:

Odsłon: 6778

Pyszne, pachnące, miękkie pierniczki lukrowane i polewane czekoladą, posypane kolorowymi posypkami, przygotowane wraz z dziećmi.

Składniki

  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 150g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 125g miodu sztucznego
  • 125g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • Do ozdoby:
  • lukier (sok z cytryny + cukier puder)
  • polewa czekoladowa (100g mlecznej czekolady + 3 łyżki śmietany 30%)
  • kolorowe posypki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierniczki

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną tortową przesiałam do miski. Dodałam sodę, kakao, cukier puder, przyprawę do piernika i cynamon i dokładnie wymieszałam składniki. Następnie dodałam miód, jedno całe jajko oraz miękkie masło. Wszystko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie równe części i schowałam na ok. 20-30 minut do lodówki. Po tym czasie pierwszą część ciasta wyjęłam i rozwałkowałam na stolnicy na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta różnymi foremkami wycinaliśmy (a właściwie dzieci wycinały, ja tylko zagniatałam i wałkowałam) pierniczki i układałam je na blaszce z wyposażenia piekarnika przykrytej papierem do pieczenia. Pierniczki piekłam ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciastka od razu wyjmowałam i przekładałam na metalową kratkę, gdzie sobie stygły. Po upieczeniu pierwszej części pierników, zabrałam się za drugą część ciasta, postępując identycznie jak z pierwszą. Gdy pierniczki wystygły rozpoczęliśmy dekorowanie. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam ok 2 minuty i wymieszałam ją na jednolitą polewę. Czekoladą posmarowaliśmy połowę pierniczków, używając do tego pędzelka silikonowego. Polane ciastka dzieci posypywały posypkami cukrowymi. Około jedną łyżeczkę soku z cytryny utarłam z cukrem pudrem na bardzo gęsty lukier. Lukier przełożyłam do foliowego rękawa cukierniczego, odcięłam końcówkę i polukrowaliśmy drugą część pierniczków. Gotowe pierniczki odstawiłam żeby polewy zastygły. Pierniczki są miękkie i pachnące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń