Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pierniczki, idealne na święta i nie tylko :) Smakowały całej rodzinie! :)
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Składniki
Mąkę przesiewamy przez sito. Miód podgrzewamy i łączymy z mąką, cukrem pudrem, jajkiem, sodą, przyprawą korzenną i kakao. Masło rozpuszczamy, lekko studzimy i dodajemy do reszty składników. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Miejsce pod wałkowanym ciastem i jego wierzch podsypujemy mąką, bo ciasto lubi się przyklejać. Jeśli chcemy otrzymać pierniczki grubsze i miększe, wałkujemy ciasto grubiej. Wycinamy foremkami pierniczki.
Smarujemy blachę masłem lub wykładamy ją papierem do pieczenia i pieczemy pierniczki około 8 minut, w zależności od piekarnika. Pierniczki na blachę wykładamy w odstępach, ponieważ ciasto ładnie wyrasta.
Upieczone pierniczki pozostawiamy do ostygnięcia i dekorujemy, najlepiej kilka dni po upieczeniu. Pamiętajmy, że pierniczki najlepiej smakują, jak dłużej poleżą :) Do dekoracji możemy użyć gotowych lukrów, polewy czekoladowej itp. Ja przygotowałam lukier: Wsypujemy do miski cukier puder, przesiany przez sitko tak, by nie miał grudek. Dodajemy sok z cytryny oraz gorącą wodę i wszystko dokładnie ucieramy na jednolitą masę. Polukrowane pierniczki posypałam kolorową posypką lub wiórkami czekoladowymi i zostawiłam do ostygnięcia(około godzinę) Smacznego!