Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1237
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 497
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1327
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1237
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 497
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1327
Składniki
W misce / duża /wymieszac mąkę z kakao i odstawić.Miód zagotować z przyprawami, włożyć masło , poczekac aż się rozpuści , studzimy.
W smietanie rozpuszcamy sodę , odstawiamy- smietana zwiększy swa objętość.Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy cukier , ubijamy, dodajemy żółtka. Ubitą masę wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Dodajemy miód i dalej mieszamy.Na końcu dodajemy śmietanę z sodą . Ciasto odstawiamy na 24 godz. aby zgęstniało, w chłodne miejsce np. do lodówki.
Na drugi dzień - ciasto podsypujemy mąką , rozwałkujemy i wykrawamy pierniczki. Wykrojone smarujemy białkiem. Można wykroić cieńsze , włożyć np. marmoladę , złożyć obydwa razem i wyjdą jak ciasteczka alpejskie.
Blache wykładamy pergaminem , w pewnej odległości od siebie.Piec w temp.180*C , przez 10-12 min./ w zależności od grubości i wielkości pierników/.Polukrować , ozdobić według uznania.Pieczemy wcześniej przed świętami, ja już upiekłam. Smacznego.