Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7939
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1252
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13720
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7939
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1252
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13720
Składniki
W misce / duża /wymieszac mąkę z kakao i odstawić.Miód zagotować z przyprawami, włożyć masło , poczekac aż się rozpuści , studzimy.
W smietanie rozpuszcamy sodę , odstawiamy- smietana zwiększy swa objętość.Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy cukier , ubijamy, dodajemy żółtka. Ubitą masę wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Dodajemy miód i dalej mieszamy.Na końcu dodajemy śmietanę z sodą . Ciasto odstawiamy na 24 godz. aby zgęstniało, w chłodne miejsce np. do lodówki.
Na drugi dzień - ciasto podsypujemy mąką , rozwałkujemy i wykrawamy pierniczki. Wykrojone smarujemy białkiem. Można wykroić cieńsze , włożyć np. marmoladę , złożyć obydwa razem i wyjdą jak ciasteczka alpejskie.
Blache wykładamy pergaminem , w pewnej odległości od siebie.Piec w temp.180*C , przez 10-12 min./ w zależności od grubości i wielkości pierników/.Polukrować , ozdobić według uznania.Pieczemy wcześniej przed świętami, ja już upiekłam. Smacznego.