Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste pierniczki oblane gorzką czekoladą to znakomity pomysł na świąteczne smakołyki. Są banalnie proste w przygotowaniu, a smakują, jak z najlepszej cukierni. Zamiast kupować gotowce, spróbujcie zrobić je samodzielnie w domu. Gwarantujemy, że będziecie zadowoleni.
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 129
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 122
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 129
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 122
Składniki
W garnuszku rozpuść masło, następnie dodaj miód i całość podgrzewaj na małym ogniu do połączenia się składników.
Do dużej miski wsyp suche składniki i dokładnie wymieszaj. Wlej masło z miodem, dodaj żółtka oraz jogurt naturalny. Wyrób gładką masę.
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto na grubość 8 mm. Za pomocą foremek wycinaj ciasteczka i wykładaj na blaszkę z papierem do pieczenia. Pamiętaj układać ciasteczka z zachowaniem odstępów, w piecu wyrastają podwójnie.
Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 8 minut.
Przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść wraz z olejem kokosowym w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Każde ciasteczko oblej roztopioną czekoladą. Odstaw na kratkę do stężenia polewy.