Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i kruche bezglutenowe pierniczki, bez jajek, słodzone ksylitolem i miodem ! Idealne również do dekorowania lukrem.
Do rondelka przekładamy odważoną margaryn, miód, ksylitol, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy .
Mąki przesiewamy. Do przestudzonej masy wlewamy sodę rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody, następnie całość wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto, ręcznie lub za pomocą miksera. W razie potrzeby można dosypać trochę mąki kukurydzianej. Ciasto będzie bardzo delikatne (ale takie ma być).
Dzielimy ciasto na kawałki. Następnie delikatnie rozciągamy wałkiem (ważne żeby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko bo ciężko będzie układać ciasteczka na blaszce. Wykrawamy foremkami różne kształty i układamy na blaszce. Pieczemy w 180 st. C ok. 10 min (ważne aby pilnować, żeby się nie przypaliły, czas zależy od tego jakiej grubości są ciastka)
Pyszne, pachnące, miękkie pierniczki lukrowane i polewane czekoladą, posypane...
Odsłon: 7540
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 52
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...
Odsłon: 285
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 52
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...
Odsłon: 285
Składniki
Do rondelka przekładamy odważoną margaryn, miód, ksylitol, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy . Mąki przesiewamy. Do przestudzonej masy wlewamy sodę rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody, następnie całość wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto, ręcznie lub za pomocą miksera. W razie potrzeby można dosypać trochę mąki kukurydzianej. Ciasto będzie bardzo delikatne (ale takie ma być). Dzielimy ciasto na kawałki. Następnie delikatnie rozciągamy wałkiem (ważne żeby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko bo ciężko będzie układać ciasteczka na blaszce. Wykrawamy foremkami różne kształty i układamy na blaszce. Pieczemy w 180 st. C ok. 10 min (ważne aby pilnować, żeby się nie przypaliły, czas zależy od tego jakiej grubości są ciastka)
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z truskawkami na zimno
Desery
Drożdżówki z makiem
Desery
Lody tiramisu. Bez jajek.
Desery
Sobotni placek z rabarbarem
Ciasto z truskawkami na zimno
Ciasta bez pieczenia to wymarzone desery na gorące dni. Są lekkie i zwykle po...
Odsłon: 136
Drożdżówki z makiem
Bułeczki które zawsze się udają. Są przepyszne, mięciutkie, pyszne!
Odsłon: 182