Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i kruche bezglutenowe pierniczki, bez jajek, słodzone ksylitolem i miodem ! Idealne również do dekorowania lukrem.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 848
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1948
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 442
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 848
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1948
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 442
Składniki
Do rondelka przekładamy odważoną margaryn, miód, ksylitol, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy . Mąki przesiewamy. Do przestudzonej masy wlewamy sodę rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody, następnie całość wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto, ręcznie lub za pomocą miksera. W razie potrzeby można dosypać trochę mąki kukurydzianej. Ciasto będzie bardzo delikatne (ale takie ma być). Dzielimy ciasto na kawałki. Następnie delikatnie rozciągamy wałkiem (ważne żeby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko bo ciężko będzie układać ciasteczka na blaszce. Wykrawamy foremkami różne kształty i układamy na blaszce. Pieczemy w 180 st. C ok. 10 min (ważne aby pilnować, żeby się nie przypaliły, czas zależy od tego jakiej grubości są ciastka)